Koningin Máxima brengt werkbezoek over de mentale gezondheid van jongeren in de provincie Groningen

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, brengt dinsdagmiddag 5 september een werkbezoek aan Groningen in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. Eén op de drie jongeren in de provincie Groningen ervaart een slechte psychosociale gezondheid. Groningen kent in vergelijking tot de rest van Nederland relatief veel gebruik van jeugdhulp en langjarige hulpverleningstrajecten, bijvoorbeeld door armoede en aardbevingsproblematiek.

Het werkbezoek begint met een toelichting op het programma Mentaal Gezond Groningen. Dit is een samenwerking tussen onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen, gemeenten en provincie, diverse onderwijsinstellingen en GGZ- en GGD-partijen. Doel is om de onderlinge samenwerking rondom mentale problematiek te verbeteren en een samenhangend preventief hulpaanbod te creëren. Mentaal Gezond Groningen streeft ernaar om binnen tien jaar de instroom in de geestelijke gezondheidszorg met tien procent te verminderen. Aansluitend woont Koningin Máxima een deel van een STORM-docententraining bij. STORM staat voor Strong Teens and Resilient Minds en richt zich op jongeren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. In de training leren docenten hoe zij signalen van somberheid bij leerlingen herkennen en hoe ze hierover het gesprek met hen kunnen aangaan. Naast de docententraining is een training voor jongeren met beginnende klachten onderdeel van de STORM-aanpak. Koningin Máxima gaat in gesprek met trainers over de ervaringen en de resultaten van de STORM-aanpak en spreekt met docenten over hoe zij de training gebruiken in de praktijk. Tot slot ontmoet Koningin Máxima diverse jongeren van Jimmy’s Groningen. Bij Jimmy’s komen jongeren samen, ondersteunen en leren ze van elkaar om zo meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en een beter netwerk op te bouwen. Creativiteit is belangrijk bij Jimmy’s. Jongeren maken bijvoorbeeld muziek, schilderen of schrijven om uiting te geven aan hun mentale gezondheid. Jimmy’s is aangesloten bij de ‘Alliantie laagdrempelige inloopmogelijkheden mentale gezondheid jongeren’. Samen met MIND Us werkt deze Alliantie toe naar landelijke dekking van dergelijke voorzieningen voor jongeren.

MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen