Griepvaccins binnenkort beschikbaar

De griepvaccins zullen vanaf begin september 2023 uitgeleverd worden aan de farmaceutische groothandels in Nederland.

Er is aangekondigd dat begin september de Nederlandse markt wordt bevoorraad met griepvaccin ter voorbereiding op het griepseizoen 2023-24.

Voor je het weet staat de herfst voor de deur en is het weer tijd voor het griepseizoen. De beste manier om het risico op griep en de mogelijk ernstige complicaties ervan te verkleinen, is door je elk jaar te laten vaccineren1. Griepvaccinatie is vooral belangrijk voor kwetsbare mensen met een specifieke chronische medische aandoening (zoals hart- en longaandoeningen), mensen van 60 jaar en ouder, zwangere vrouwen en mensen die in de zorg werken2. Op basis van het advies van de gezondheidsraad beslist het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wie er gratis een griepprik aangeboden krijgt. Door jezelf te laten vaccineren tegen de griep, worden ook mensen in je omgeving beschermd3.  Familie en vrienden van mensen die in de risicogroep vallen, kunnen de griep namelijk ook overdragen.

Griep

Het griepvirus is in het afgelopen griepseizoen terug van weg geweest. Griep was namelijk tijdens de twee jaar hiervoor door de coronapandemie nauwelijks aanwezig. Het Europese griepseizoen begon eerder dan in de vier voorgaande seizoenen: het aantal vastgestelde griepgevallen in de eerste 21 weken overtrof ruimschoots de meldingen in dezelfde periode van de voorgaande jaren. Daarnaast zien we een stijging in het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de griep sinds het afgelopen najaar4,5,6. De griepepidemie duurde ook langer dan normaal, namelijk tot eind februari 2023. Er was sprake van een 5,2-voudige toename van het aantal vastgestelde griepgevallen in vergelijking met dezelfde periode van het seizoen 2021-20224.

Gezien de ervaringen van vorig seizoen is het nóg belangrijker om preventieve maatregelen te treffen om de kans op een mogelijk ernstige griepuitbraak te beperken.

De eerste stap om het risico op het krijgen van griep te verkleinen, is het tijdig leveren van de griepvaccins en daarmee de kwetsbare doelgroepen te vaccineren voor de aanvang van het griepseizoen.

Referenties:

  1. CDC. Healthy Habits to Help Protect Against Flu. Beschikbaar op: https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm (Geraadpleegd in juni 2023)
  2. RIVM, “Voor wie is de griepprik?” Beschikbaar op: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik (Geraadpleegd op 1 augustus 2023)
  3. CDC. 5 Reasons It Is Important for Adults to Get Vaccinated. Beschikbaar op: https://www.cdc.gov/vaccines/adults/reasons-to-vaccinate.html (Geraadpleegd in juni 2023)
  4. ECDC. Influenza virus characterization. Beschikbaar op: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Influenza-characterisation-February-2023.pdf (Geraadpleegd in juni 2023)
  5. WHO. Joint statement – Influenza season epidemic kicks off early in Europe as concerns over RSV rise and COVID-19 is still a threat. Beschikbaar op: https://www.who.int/europe/news/item/01-12-2022-joint-statement—influenza-season-epidemic-kicks-off-early-in-europe-as-concerns-over-rsv-rise-and-covid-19-is-still-a-threat (Geraadpleegd in juni 2023) 
  6. Flu News Europe. Season overview. Beschikbaar op: https://flunewseurope.org/SeasonOverview (Geraadpleegd in juni 2023)


Bron: Viatris

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen