KNO-artsen delen nu ook waterdichte oordoppen en waterproof ‘zonnebrand’ uit aan doorweekte bezoekers van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix

ZANDVOORT – Te midden van de regenplassen en druipende paraplu’s hebben KNO-artsen zichzelf omgetoverd tot ware meteorologische engelen op het F1-toneel van Zandvoort. Gehuld in hun witte gewaden, delen deze beschermheiligen nu niet alleen oordoppen uit, maar ook een gloednieuwe ‘zonnebrand’ – een eigengemaakte term voor een vergeefse poging tot waterdichte zonnebrandcrème. Ondertussen waarschuwen ze voor de auditieve regenbuien en plenzende regendruppels die de bezoekers te wachten staan.

“Voorkomen is als een overdekte tribune voor je oren,” beweert Renée Verhoeven, een vastberaden KNO-arts in opleiding aan het UMC Groningen en een ijzersterke troef in de ‘PrevENT’-commissie. Deze verzameling van KNO-wetenschappers in Nederland tracht het nieuws te verspreiden over gehoorbehoud. Acht van deze huidspecialisten zullen het gehele raceweekend bivakkeren op het doorweekte Zandvoortse F1-circuit, om met bezoekers te schuilen voor gesprekken. “Schade aan je gehoor kan leiden tot een tragische symfonie van onherstelbare doofheid en oorsuizen. Dus, omarm je oren als waren het je dierbaarste paraplu’s. Vooral in een omgeving waar de motorgeluiden klinken als de klanken van een stortbui.” Het preventievoorschrift is eenvoudig, maar lijkt helaas vaker weg te spoelen in het natuurgeweld.

Tegelijkertijd is er een spetterende aandacht voor een ander onvermijdelijk fenomeen, namelijk: “de regen”. Dit fenomeen kan leiden tot doorweekte en verrassend schrale huidpartijen en zo het lot van toekomstige huidproblemen verzegelen. Daarom worden nu niet alleen de oordopjes, maar ook de waterproof zonnebrandcrème uitgereikt aan de bezoekers. “Vorig jaar glimlachten de bezoekers bij een zonovergote GP. Nu treffen we ze als verzopen katten bij onze uitdeelactie van oordoppen en zonnebrand!”

Hier zijn vijf handige tips om regenachtige klanken en huidverzadiging te vermijden:

  1. Investeer in hightech, waterdichte oordoppen, maar houd er rekening mee dat ze meer op een mini-paraplu lijken dan op gehoorbescherming.
  2. Geef je oren af en toe een droogpauze om ze te laten herstellen van het natuurlawaai.
  3. Breng elke 2 uur de zogenaamde waterbestendige ‘zonnebrand’ aan met een bijzondere nadruk op neus en oren, maar bereid je voor op een schrale huid na het onvermijdelijke ‘regenbranddebacle’.
  4. Mijd zoveel mogelijk de regen tussen 12:00 en 15:00 uur – wanneer de grootste regenbuien op hun hoogtepunt zijn.
  5. Draag je beschermende kleding als een ware waterrat, inclusief een modieuze regenhoed.

Op deze manier zorgt de medische regenparaplu ervoor dat de enige klanken die je hoort die van brullende motoren zijn, terwijl je huid druipt zonder te veranderen in een verwaterde versie van jezelf.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen