Pleister van atartup Aikon Health detecteert Hartfalen vroegtijdig

De in Eindhoven gevestigde start-up Aikon Health is bezig met een veelbelovende ontwikkeling: een slimme pleister die signalen van hartfalen vroegtijdig kan detecteren. Deze innovatie, verwacht begin 2026 op de markt te komen, kan potentieel leiden tot een significante vermindering van ziekenhuisopnames.

Missie van Aikon Health: Een Antwoord op Hartfalen

Deze revolutionaire ontwikkeling richt zich op een ernstige aandoening die duizenden Nederlanders treft: hartfalen. Aikon Health, een spin-off van TNO, heeft als missie om mensen de controle over hun gezondheid terug te geven en een gezondere toekomst te bevorderen door middel van innovatieve digitale gezondheidsoplossingen.

Hartfalen

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart niet efficiënt bloed kan pompen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en hoge sterftecijfers, vooral direct na ontslag uit het ziekenhuis. Volgens Aikon Health wordt met meer dan 50 procent van de patiënten die binnen zes maanden na ontslag opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen.

Innovatie in de aanpak van hartfalen

Aikon Health bouwt voort op technologie ontwikkeld in samenwerking met TNO bij onderzoekspartner Holst Centre, gespecialiseerd in hybride geprinte elektronica en biosensoren. De start-up, gevestigd op de High Tech Campus, verwacht in januari een prototype van de slimme huidpleister klinisch te kunnen testen. Afhankelijk van de benodigde goedkeuringen zou het product begin 2026 beschikbaar kunnen zijn voor patiënten.

Slimme Biosensoren voor Hartmonitoring

De slimme pleister van Aikon Health maakt gebruik van geavanceerde biosensoren om hartslag, huidtemperatuur, ademhalingsfrequentie en veranderingen in de bloeddruk in real-time te monitoren. Deze waardevolle gegevens worden doorgestuurd naar cardiologen en verpleegkundigen, waardoor ze effectievere medicatie kunnen doseren en patiënten beter kunnen behandelen.

Deze veelbelovende technologie biedt hoop voor mensen die te maken hebben met hartfalen en kan de behandeling van deze aandoening aanzienlijk verbeteren.

Bron: Aikon Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen