Kwetsbaar oud laat politici koud

Verenso is geschokt dat er in de stukken van Prinsjesdag wederom zo weinig aandacht is voor de behandeling van kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Het woord ‘ouderen’ wordt slechts twee keer genoemd in de Miljoenennota. “Zeker gezien de opgave waarbij ouderen steeds langer in hun eigen huis blijven wonen is het van groot belang oog te hebben voor het vormgeven van goede behandeling van kwetsbare ouderen in de wijk.”

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich grote zorgen over de toekomst. “Nederlandse ouderen worden steeds ouder én wonen steeds langer thuis. Dat betekent dat de zorg thuis – in de wijk – gewoon goed geregeld moet worden. Ouderen hebben daarbij recht op goede behandeling van een specialist ouderengeneeskunde in hun thuissituatie. Deze kan ook optreden als regiebehandelaar voor de patiënt, waardoor de zorg effectiever kan worden ingezet”, stelt Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso en specialist ouderengeneeskunde.

Langer thuis als dat kan


Steeds meer ouderen met complexe problematiek wonen thuis. Wanneer thuis wonen echt niet meer gaat, is het belangrijk dat iemand een plaats in een verpleeghuis kan krijgen, stelt Verenso. “De komende jaren zullen veel meer ouderen thuis blijven wonen. Als specialist ouderengeneeskunde kom ik veel bij mensen thuis en help ik om mensen die dat nog kunnen, langer zelfredzaam te zijn en thuis te blijven wonen. Maar er zijn situaties waarbij dat niet kan en dan is het wel belangrijk dat er snel een plek in een verpleeghuis beschikbaar is”, aldus De Groot.

Langetermijnvisie

Het kabinet snijdt in de Miljoenennota wel problemen en uitdagingen aan, maar komt niet met maatregelen. En dat is kwalijk, stelt Verenso. Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot: “Onze samenleving staat voor grote opgaven voor de organisatie van ouderenzorg. Duidelijkheid voor de lange termijn en goede bekostiging is hierbij essentieel. Deze opgaven wachten niet.”

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen