Een nieuwe proactieve benadering om pijnbehandeling na de operatie te optimaliseren

Array

Jaarlijks worden ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders geopereerd. Als de anesthesie na de operatie is uitgewerkt, kunnen er pijnklachten optreden. Het is belangrijk dat de pijn acceptabel blijft omdat pijn een nadelige uitwerking heeft op het herstel. Daarom starten anesthesiologen met preventief pijnbeleid, een nieuwe benadering om patiënten met mogelijke pijnproblemen al vóór de operatie te identificeren.


Voorkomen van ernstige pijnproblematiek


De perioperatieve periode is een periode waarin sommige patiënten kwetsbaar zijn voor de mogelijk blijvende effecten van suboptimale pijnbehandeling. Hoewel de meerderheid van de patiënten zonder problemen herstelt van de operatie, ontwikkelt ongeveer 10% van de patiënten chronische pijn na een operatie. De transitionele pijnservice is gericht op het behandelen van patiënten met een hoog risico op een transitie van acute pijn na een operatie naar chronische pijn.  Deze pijnservice identificeert patiënten al voor de operatie waardoor begeleiding op maat mogelijk is. “Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die al voor de operatie opioïden gebruiken of verslavingsgevoelig zijn. Ook bepaalde psychische factoren als angst en depressie kunnen een risicofactor zijn,” vertelt Frank Wille, vicevoorzitter van de NVA en anesthesioloog-pijnspecialist.

Meer begeleiding bij opioïdengebruik vermindert risico op verslaving

Naast het voorkomen van chronische pijn biedt de transitionele pijnservice begeleiding bij afbouwen en monitoring van opioïdengebruik.  Voor de behandeling van acute pijn na een operatie zijn opioïden onmisbaar en de meerderheid van patiënten stopt na korte tijd met pijnstillers tegen acute pijn. Tegelijkertijd zijn opioïden zeer verslavend zijn, dus is begeleiding essentieel.
 

Voor, tijdens en na de operatie

De transitionele pijnservice is een nieuwe module in de richtlijn postoperatieve pijn, geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Een multidisciplinair team van anesthesiologen, verpleegkundigen en apothekers werkt samen om patiënten te behandelen. De zorg begint vóór de operatie op de poli anesthesiologie en gaat door na de operatie en na ontslag uit het ziekenhuis.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen