Een winterdip. Bestaat deze aandoening echt?

Array

Somberheid en depressieve gevoelens door kortere dagen en het gebrek aan zonlicht. De winterdip is een verschijnsel dat bij veel mensen voorkomt, ook kinderen kunnen hier last van hebben. Hoe herken je een winterdip en hoe voorkom je dat een dip overgaat in een diepe depressie?

De symptomen

Bij een winterdip, ook wel een winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis genoemd, heb je last van een verminderde stemming en lagere energie. Sociale gelegenheden mijd je liever, je eetgedrag verandert en je hebt last van slapeloosheid of juist overmatige slaperigheid. 

Vaak ben je prikkelbaar en heb je moeite met concentreren. Hoewel een winterdip kan variëren in ernst, toch hebben veel mensen vaak een minder positief gevoel gedurende de donkere maanden.

Diverse invloeden

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die een rol spelen bij een winterdip. Het gebrek aan daglicht en zon is een belangrijk punt. Gedurende de wintermaanden is de blootstelling aan natuurlijk zonlicht minder, dit kan leiden tot een verstoring van de biologische klok en kan de productie van hormonen zoals melatonine en serotonine veranderen. Dit heeft een directe invloed op je slaapgedrag. 

Bij sommige mensen hebben seizoensgebonden veranderingen een grotere invloed wegens genetische aanleg. Daarnaast zijn er duidelijke veranderingen in de levensstijl van velen gedurende de winter. Een afname in activiteit en sociale interactie bijvoorbeeld, dit kan ook van grote invloed zijn op een winterdip.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 Nederlanders wel eens last heeft van een winterdip

Overwin de winterdip

De winterdip wordt als aandoening steeds serieuzer genomen. En gelukkig zijn er diverse stappen die je kan ondernemen om je winterdip te overwinnen! We zetten ze voor je op een rij. 

Lichttherapie

Dagelijks blootgesteld worden aan een speciale lamp die helder licht uitstraalt, zorgt dat je biologische klok beter werkt en de productie van serotonine op natuurlijke wijze toeneemt.

Lichaamsbeweging

Fysieke activiteit stimuleert de afgifte van endorfine, dit draagt bij aan een beter humeur. 

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, vitamines en volkoren granen, verhoogt je energieniveau. Vermijd snelle suikers en grote hoeveelheden koolhydraten.

Sociale interactie

Door sociale activiteiten op te blijven zoeken, vermijd je gevoelens van eenzaamheid en isolatie. 

Professionele hulp

Bij ernstige symptomen is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog of psychiater kan de behandelingsopties en eventuele medicatie met je doornemen.

Gezond de winter door

De winterdip is een reële aandoening waar veel mensen last van hebben, ongeacht leeftijd. Het herkennen van de symptomen is de eerste stap in het overwinnen van deze winterse depressieve gevoelens. 

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer geeft ons het positieve mee; “Gelukkig zijn er effectieve manieren om te voorkomen dat de winterdip overgaat in een diepere depressie. Kleine aanpassingen in dieet of beweging kunnen al een grote verbetering met zich meebrengen. 

Het zoeken van professionele hulp kan ook waardevol zijn om je mentale welzijn te verbeteren. Dergelijke zorg zit gelukkig vaak in je zorgverzekering opgenomen. Door de strijd aan te gaan met deze sombere gevoelens, ben je goed op weg naar een gezonder en gelukkiger winterseizoen.” 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen