‘Te weinig zorgen over luierberg in de zorg’

Array

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal produceert een kind 25 kilo afval aan luiers per maand, 300 kilo per jaar. Tel daar nog eens een berg van 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal bij die de zorg jaarlijks gebruikt en weggooit. Dat is onvoorstelbaar veel. En slechts 15 miljoen kilo wordt gerecycled.

In de consumentenmarkt springen vele ondernemers in op het probleem omdat er een maatschappelijke druk gevoeld wordt. Daarnaast zijn de alternatieven voor wegwerpluiers financieel ook aantrekkelijk.

Die urgentie wordt in de zorgsector te weinig gevoeld. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 staat weliswaar opgenomen dat in de komende jaren 5 procent minder incontinentiemateriaal gebruikt moet worden, maar er is onvoldoende vraag naar wasbare luiers om de markt op gang te brengen. Terwijl er verschillende circulaire oplossingen zijn. Het moet bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker worden voor zorginstellingen om met wasbare luiers te gaan werken. Ook liggen er plannen klaar om luierproducenten (financieel) verantwoordelijk te maken voor het recyclen van luiers, een goed begin.

Tegelijkertijd gooit de zorgsector nu nog enorme hoeveelheden ongebruikte luiers weg. Dus laten we kijken naar het stimuleren van alternatieven voor wegwerp, en doelen stellen voor hergebruik. Dan ontstaat er een markt waar de duurzaam ondernemer de oplossing kan brengen en kunnen we straks weer over de luierberg heen kijken.

Bas Maier, Sectormanager zorg, MVO Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen