Karolinska University Hospital tekent Memorandum van Overeenstemming met twee ziekenhuizen in Oekraïne

Array

Om de uitwisseling en ondersteuning van de gezondheidszorg in Oekraïne te vergroten, heeft het Karolinska University Hospital een Memorandum van Overeenstemming getekend met de ziekenhuizen Kryvyi Rih City Clinical Hospital in Kryvyi en Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital in Kyiv.

Karolinska is het Zweedse ziekenhuis dat tot nu toe de meeste zieke en gewonde patiënten uit Oekraïne heeft ontvangen, namelijk 70. Tot nu toe omvatte de hulp patiënten met oorlogswonden, kankerpatiënten en kinderen. De eerste twee patiënten arriveerden op 29 maart 2022 in Karolinska in Huddinge, iets meer dan een maand nadat Oekraïne werd aangevallen door Rusland.

  • In woord en daad staat de regio Stockholm achter de onafhankelijke staat Oekraïne in haar strijd tegen de illegale oorlog van agressie van Rusland. Via Karolinska zorgen we voor patiënten uit Oekraïne en we hebben eerder bussen, medische apparatuur en medicijnen gestuurd. Vorige week hebben we nog een ambulance naar Oekraïne gestuurd die we konden missen. We sluiten geen nieuwe steunmaatregelen uit. Hier in Stockholm of ter plaatse in Oekraïne, zegt Aida Hadžialić (S), burgemeester van Metropolitan Stockholm en voorzitter van de Regionale Raad van Stockholm.

In de twee overeenkomsten die nu zijn ondertekend, worden traumazorg, KNO-zorg en kindergeneeskunde primair geïdentificeerd als gebieden voor diepgaande samenwerking. Er zal speciale aandacht worden besteed aan onder andere bestuur en management, verpleging, implementatie van nieuwe technologie en Europese normen, gezamenlijke onderzoeksprojecten, mogelijkheden voor stages en samenwerking tussen traumacentra. De overeenkomsten zijn ruim geformuleerd om aanpassingen mogelijk te maken.

  • De behoeften van Oekraïense patiënten moeten het leidende principe zijn en hun behoeften kunnen in de loop van de tijd veranderen. De overeenkomsten bieden een kader voor het opbouwen van nauwere relaties tussen de ziekenhuizen die ons in staat stellen van elkaar te leren en de gezondheidszorg in zowel Oekraïne als Zweden te verbeteren. Een nauwere samenwerking betekent ook dat onze Oekraïense zusterziekenhuizen toegang zullen hebben tot het netwerk van Karolinska in Europa en de rest van de wereld, zegt Björn Zoëga, ziekenhuisdirecteur van Karolinska University Hospital.
  • Sinds het begin van de oorlog is er een groot verlangen geweest onder de medewerkers van Karolinska om meer te doen voor het volk van Oekraïne en voor gezondheidswerkers die onder moeilijke omstandigheden strijden. Met de overeenkomsten hebben we nu een betere structuur voor onze voortdurende samenwerking, zegt Björn Zoëga.

Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital in Kyiv is het toonaangevende en grootste kinderziekenhuis van Oekraïne. Het ziekenhuis, met ongeveer 720 bedden, behandelt jaarlijks 20.000 patiënten en voert ongeveer 10.000 operaties uit.

  • We werken al in beperkte mate samen met Karolinska. De overeenkomst betekent dat we onze uitwisselingen kunnen verdiepen en verbreden. In de kindergeneeskunde zie ik veel mogelijkheden voor samenwerking. We weten dat Karolinska voorop loopt in de kinderoncologie en kindertransplantatie. Dit zijn gebieden waar we veel potentieel zien, evenals in ECMO maar ook in logistiek en transport, zegt Volodymyr Zhovnir, directeur van Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital in Kyiv.

De overeenkomsten tussen de twee Oekraïense ziekenhuizen en Karolinska University Hospitals zijn ondertekend als gevolg van het feit dat de ministers van Volksgezondheid van Oekraïne en Zweden op 1 december een algehele Memorandum van Overeenstemming (MoU) hebben ondertekend op het gebied van gezondheidszorg en gezondheid.

Feiten: 70 patiënten uit Oekraïne zijn behandeld in Karolinska University Hospital

Tot nu toe zijn 70 patiënten uit Oekraïne behandeld in Karolinska. Hiervan zijn er 36 oncologiepatiënten, 31 traumapatiënten en 3 kinderen met verschillende diagnoses.

Feiten: Partnerziekenhuis van Karolinska University Hospital in Oekraïne

Kryvyi Rih City Clinical Hospital in de stad Kryvyi Rih in centraal Oekraïne heeft 860 bedden. Het ziekenhuis biedt spoedeisende zorg, routinematige medische zorg en zeer gespecialiseerde medische zorg in 34 medische specialismen. Het verzorgingsgebied van het ziekenhuis heeft 800.000 inwoners.

Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital in Kyiv is het toonaangevende en grootste kinderziekenhuis van Oekraïne. Het ziekenhuis, met ongeveer 720 bedden, behandelt jaarlijks 20.000 patiënten en voert ongeveer 10.000 operaties uit. Dit jaar viert het ziekenhuis zijn 130e verjaardag.

Karolinska University Hospital

Karolinska is een van de grootste universitaire ziekenhuizen van Europa en samen met het Karolinska Institutet hebben we een leidende rol op het gebied van medische doorbraken. Ons doel is om altijd de patiënt op de eerste plaats te zetten door de best mogelijke medische expertise, behandeling en zorg te bieden. Door innovatie en actieve samenwerking met industrie en academie streven we ernaar internationaal vooraan.

Bron: Karolinska University Hospital

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen