Kraamzorg in Nederland in gevaar

Vakbonden sturen brandbrief naar ministerie

Als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen dan is er op korte termijn geen kraamzorg meer in Nederland voor heel veel moeders en pasgeborenen. Dat is de grote vrees van de vakbonden FNV, CNV, NU’91, FBZ en AVV. Daarom hebben de bonden een brandbrief gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Er moet onmiddellijk actie komen.

Het grootste probleem is dat er te weinig kraamverzorgenden zijn. Er staan momenteel 1.000 vacatures uit die niet opgevuld kunnen worden. Kraamverzorgenden kunnen niet tot nauwelijks vakantie opnemen vanwege het tekort. De werkdruk is enorm groot en het ziekteverzuim ligt nu op 10%. Het mag in Nederland niet voorkomen dat vrouwen die net moeder zijn geworden midden in de nacht met een tasje en onder de arm het ziekenhuis moeten verlaten en dat ze het vervolgens verder zelf mogen uitzoeken vinden de vakbonden.

Urgente en directe oplossing

De bonden willen dat het ministerie onmiddellijk ingrijpt. Er is een urgente en directe oplossing nodig. Het vak van kraamverzorger moet aantrekkelijker worden en de lonen moeten omhoog. Dagelijks ontvangen vakbonden berichten van kraamverzorgenden die de kraamzorg verlaten, veel gehoord argument is dat wat er van een kraamverzorgende gevraagd wordt niet in verhouding staat tot de beloning.

Supermarkt verdient beter

Vakbonden krijgen letterlijk van leden te horen “mijn zoon werkt in de supermarkt, hij verdient meer dan ik terwijl ik dit werk al jaren doe en constant moet bijscholen”. Uit onderzoek blijkt dat de lonen in de zorg achterlopen op die van andere sectoren en binnen de zorg loopt de kraamzorg helemaal achter. Kraamverzorgenden verdienen zo’n 10% minder dan collega’s uit andere zorgtakken. Daar moet op korte termijn echt iets aangedaan worden vinden de bonden.

Iedereen wijst naar elkaar

Het ministerie moet volgens de bonden het voortouw nemen, want iedereen wijst daarbij naar elkaar, maar niemand neemt de verantwoordelijkheid om tot een structurele oplossing te komen. Dit kan niet wachten, waarschuwen de bonden, anders is er straks geen kraamzorg meer in Nederland.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen