Vuurwerkverbod? Argumenten van twee oogartsen

Array

“Een landelijk vuurwerkverbod is doelmatig én liberaal”

Twee publicaties van het Landelijk Vuurwerkmanifest tonen aan dat een landelijk vuurwerkverbod doelmatig en liberaal is.

Oogarts Tjeerd de Faber toont in het gezaghebbende Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aan dat een landelijk vuurwerkverbod het aantal slachtoffers sterk beperkt. Hij bewijst dit door de oogletselcijfers van legaal en illegaal vuurwerk voor, tijdens en na de coronapandemie onderling te vergelijken.

Oud-VVD senator prof. Jan Keunen legt in het tijdschrift Liberale Reflecties van het wetenschappelijke bureau van de VVD een landelijk vuurwerkverbod langs de VVD-meetlat met vijf liberale kernwaarden. Hij toont aan dat een verbod een zuiver liberaal bestuursbesluit is. De VVD Tweede Kamerfractie is zoals bekend helaas nog steeds tegen een landelijk verbod.

Beide publicaties zijn actueel vanwege twee recente persberichten van de Inspectie ILT waaruit blijkt dat er nog steeds onveilig consumentenvuurwerk op de Nederlandse markt terechtkomt (Inspectie ILT, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, persberichten 2 nov. en 27 dec. 2023; zie ILT website).

Referenties:

1 NTvG 2023, Tjeerd de Faber

2 Liberale Reflecties 2023, Jan Keunen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen