Niet gecategoriseerd

Nieuw onderzoek bevestigt dat overgang psychische klachten versterkt

Array

Het recente onderzoek dat is gepresenteerd in de uitzending van Meldpunt op 19 januari heeft bevestigd dat de overgang bij vrouwen psychische klachten kan versterken. Dit onderzoek, uitgevoerd door de overgangspoli van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis, toonde aan dat stemmingswisselingen rond de cyclus kunnen verergeren tot depressie tijdens de overgang.

Een interessante bevinding was dat ook ADHD wordt versterkt door de overgang, wat resulteert in het feit dat bij zestig procent van de vrouwen ADHD pas wordt ontdekt tijdens deze levensfase. Vrouwen met ADHD blijken bovengemiddeld vaak last te hebben van hormonale stemmingswisselingen of depressie, vooral tijdens de overgang.

Een persoonlijk verhaal dat in de uitzending werd gedeeld, was dat van Ine Kuijpers (49), die twee jaar geleden mentale klachten begon te ervaren. Ze voelde zich depressief worden en trok zich steeds verder terug. In eerste instantie dacht ze dat dit te maken had met haar werk, maar pas toen ze ook opvliegers kreeg, werd het verband gelegd met de overgang.

Het onderzoek toonde ook aan dat bij vrouwen met een depressie in de overgang, 43 procent ook stemmingsklachten heeft ervaren tijdens de zwangerschap of in het kraambed. Van de vrouwen met een depressie in de overgang had 57 procent ook cyclusgerelateerde stemmingsklachten gehad. Verergering van psychiatrische klachten werd ook geïdentificeerd bij andere aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis, de stemmingsstoornis PMDD, angst, paniekaanvallen en klachten in het autismespectrum.

Het is van belang op te merken dat de overgang een fase is waarbij veel vrouwen te maken krijgen, en dat tachtig procent van de vrouwen tussen de veertig en zestig jaar klachten ervaart. Deze klachten gaan verder dan de bekende symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Andere symptomen zijn verminderde concentratie, extreme vermoeidheid door slecht slapen, gewrichtsklachten, risico op burn-out, veel bloedverlies, blaasontstekingen en hartkloppingen. Het gebrek aan bewustzijn bij huisartsen, gynaecologen en psychiaters, evenals bij vrouwen zelf, benadrukt de noodzaak van meer erkenning en herkenning van deze klachten. Hoewel de overgang niet altijd medische behandeling vereist, hebben vrouwen met ernstige klachten recht op de juiste diagnose en bijpassende behandeling.

Dit onderzoek benadrukt de behoefte aan meer bewustwording en begrip rondom de overgang en de mogelijke psychische gevolgen ervan. De informatie uit deze uitzending draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn en het belang van een juiste behandeling voor vrouwen die deze uitdagende levensfase doormaken.

Bron: Omroep Max