Leefstijl beïnvloeden? Misschien lukt het met behulp van een spel

In een innovatieve aanpak om gedragsverandering te stimuleren die mensen aanzet tot een gezondere levensstijl, slaan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool de handen ineen. Dit project, dat ondersteund wordt door een substantiële subsidie van 50.000 euro van de gemeente Den Haag, onderzoekt de effectiviteit van twee unieke spellen die zorgprofessionals kunnen inzetten om de communicatie over en de bevordering van gezonde levenskeuzes te verbeteren.

De noodzaak voor dit project komt voort uit de uitdagingen die professionals in de zorg ervaren bij het motiveren van mensen om gezondere levenskeuzes te maken. De juiste toon vinden, zonder betuttelend over te komen, blijkt een veelvoorkomend obstakel. Het LUMC en haar partners zoeken naar innovatieve methoden om deze barrière te doorbreken, waarbij spel-gebaseerd leren centraal staat.

De spellen, Game2Connect en het Samenwerkingsspel, richten zich op het bevorderen van kennis, interprofessionele samenwerking en het reflecteren op de eigen rol binnen het gezondheidsdomein. Ontwikkeld met de gedachte dat leren ook leuk kan zijn, integreren deze spellen actuele gezondheidsvraagstukken en rollenspellen om professionals uit te dagen en te onderwijzen.

Terwijl Game2Connect gebruikmaakt van een bordspel met QR-codes die leiden naar een digitale itembank met actuele thema’s, biedt het Samenwerkingsspel een platform voor simulatie en rollenspel. Beide benaderingen zijn bedoeld om deelnemers te laten nadenken over hun interacties en besluitvorming in de context van gezondheidsbevordering.

De uitkomsten van dit project kunnen waardevolle inzichten bieden in hoe gedragsverandering effectief gestimuleerd kan worden binnen de gezondheidszorg en daarbuiten. Het kernteam hoopt tegen het einde van het jaar concrete tools en methoden te hebben ontwikkeld die niet alleen de samenwerking tussen professionals verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op de gezondheidsuitkomsten van de gemeenschap.

Het initiatief benadrukt de kracht van samenwerking tussen academische instellingen en lokale overheden in het aanpakken van complexe gezondheidsvraagstukken. Met de steun van de gemeente Den Haag en de betrokkenheid van experts uit verschillende disciplines, heeft het project het potentieel om een blauwdruk te worden voor andere gemeenschappen die streven naar een gezonder en gelukkiger bevolking.

Voor meer informatie over dit project of om deel te nemen aan de samenwerking, kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de projectleiders van de Population Health Living Lab The Hague. Dit initiatief is slechts een voorbeeld van hoe gezondheidsbevordering en innovatie hand in hand kunnen gaan om de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren.

Bron: Universiteit Leiden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen