Staatssecretaris onderneemt actie na petitie over misstanden bij Stichting Fokus

Array

Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) reageert op de petitie van de Landelijke Werkgroep Misstanden Stichting Fokus. In een brief aan de Tweede Kamer erkent zij de problemen binnen de organisatie en kondigt zij maatregelen aan om de situatie te verbeteren.

De staatssecretaris spreekt haar waardering uit voor de betrokkenen die misstanden bij Fokus onder de aandacht hebben gebracht. Tijdens een werkbezoek zag zij zowel positieve als negatieve aspecten van de zorgorganisatie, die bekend staat om haar systeem van zelfstandige woonvormen met assistentie. Hoewel sommige cliënten tevreden zijn over de eigen regie, blijven er zorgen over de kwaliteit van zorg en sociale veiligheid.

Om de situatie te verbeteren, worden verschillende stappen genomen. Een extern bureau zal een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de werkomgeving en bejegening binnen Fokus. Daarnaast worden bewoners met klachten beter ondersteund via externe vertrouwenspersonen en juridische stappen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en kan onaangekondigde inspecties uitvoeren.

Verder wordt extra ondersteuning ingezet voor locaties waar veel meldingen over binnenkomen. Ook zal het ministerie van VWS onderzoeken of de huidige financieringsstructuur via subsidies gevolgen heeft voor de rechtspositie van bewoners en hoe dit toekomstbestendig gemaakt kan worden.

De staatssecretaris benadrukt dat deze maatregelen met spoed worden doorgevoerd en zal de Kamer na het zomerreces informeren over de voortgang.

Dit zijn de belangrijkste punten uit haar reactie aan de Kamer van 12 februari.

  1. Werkbezoek aan Fokus-locatie
    • Tijdens een bezoek in januari kreeg de staatssecretaris zowel positieve als negatieve signalen over Fokus.
    • Fokus wordt gewaardeerd vanwege de eigen regie voor cliënten, maar er zijn ook zorgen over misstanden en uitdagingen zoals personeelstekorten.
  2. Toezicht door IGJ
    • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op Fokus, onderzoekt meldingen en kan onaangekondigde bezoeken brengen.
    • IGJ monitort verbeteringen, inclusief klachtenafhandeling en arbeidsmarktvraagstukken.
  3. Acties en verbeteringen
    • Onderzoek naar de situatie bij Fokus:
      • Een extern bureau zal een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar gedrag, sociale veiligheid en bejegening, afgestemd met het ministerie, IGJ, cliëntenraad en medewerkers.
    • Ondersteuning voor bewoners:
      • Klachten kunnen worden ingediend bij een externe cliëntenvertrouwenspersoon, de geschillencommissie of de rechter.
      • Toegankelijkheid van vertrouwenspersonen wordt bewaakt en opgeschaald indien nodig.
      • Bewoners worden aangemoedigd om misstanden bij de IGJ te blijven melden.
      • Het ministerie van VWS zal individuele casussen analyseren om structurele problemen te identificeren.
      • Er blijft contact met VWS over meldingen van dreigende zorgstopzettingen.
    • Versnelling van verbeteringen op Fokuslocaties:
      • Externe ondersteuning wordt ingezet om verbeteringen te versnellen, gebruikmakend van kennis uit andere zorgsectoren.
      • Er komt een analyse van de financieringsstructuur van Fokus via subsidies, om te beoordelen hoe dit de rechtspositie van bewoners beïnvloedt en of aanpassingen nodig zijn.
  4. Vervolgstappen
    • De staatssecretaris zet deze acties snel in gang en zal de Tweede Kamer na het zomerreces van 2025 informeren over de voortgang.

Kort samengevat: de staatssecretaris erkent de problemen bij Fokus en neemt maatregelen om de situatie te verbeteren via onafhankelijk onderzoek, toezicht en ondersteuning van bewoners.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen