Veel baby’s hebben hulp nodig bij slaap tot 2 jaar (of langer), en dat is normaal

Array

Uit een grootschalige cohortstudie van 2020 (Paavonen et al.) blijkt dat slechts 31,6% van de drie maanden oude baby’s vaak of altijd zelfstandig in slaap valt. Op acht maanden stijgt dit percentage naar 47,4%. Vanaf die leeftijd blijft het relatief stabiel: op 24 maanden valt nog steeds ongeveer 50% van de peuters vaak of altijd zelfstandig in slaap. Dit onderzoek, uitgevoerd onder 3.428 westerse baby’s, toont aan dat zelfstandig in slaap vallen een geleidelijk ontwikkelingsproces is.

Toch leeft in onze maatschappij de verwachting dat baby’s snel zelfstandig moeten leren slapen, zodat ouders ontlast worden, de opvang soepel verloopt en andere zorgfiguren de baby gemakkelijk kunnen overnemen. Maar biologisch gezien zijn baby’s neurologisch afhankelijk van hun zorgverleners om in slaap te vallen. Ze hebben veiligheid en co-regulatie nodig om tot rust te komen.

De studie bevestigt dat nachtelijk ontwaken bij baby’s en peuters veel voorkomt: op drie maanden wordt 49% van de baby’s minstens één keer per nacht wakker, en op acht maanden is dat 55,1%. Zelfs op tweejarige leeftijd ontwaakt 34,2% van de peuters nog minstens één keer per nacht. Dit onderstreept dat slaapregulatie zich ontwikkelt over tijd en dat nachtelijk wakker worden geen ‘probleem’ is, maar een normaal onderdeel van de vroege kindertijd.

Deze afhankelijkheid neemt geleidelijk af tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar, afhankelijk van het kind en de omgeving. Factoren zoals hechting, temperament en de relatie met slaap spelen hierbij een grote rol. Ouders kunnen dit proces niet forceren, maar wel ondersteunen door sensitief en responsief in te spelen op de slaapbehoeften van hun kind.

Het is dus geen slechte gewoonte om een kindje te helpen met slaap – het is afgestemde zorg. Net zoals we kinderen ondersteunen bij leren stappen, eten of zindelijk worden, heeft elk kind zijn eigen tempo bij het zelfstandig in slaap vallen.

Dit inzicht, en vele andere, kwamen aan bod tijdens een recente Infant Mental Health-opleiding bij Draag-kracht, waar zorgverleners zich verdiepten in de natuurlijke ontwikkeling van slaap bij jonge kinderen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen