Buurtsteunpunt vermindert eenzaamheid
Array“Bijna de helft van de bezoekers zegt meer het gevoel te hebben er bij te horen of minder zich minder eenzaam te voelen.†zegt de initiator van het onderzoek, lt-kolonel dr. Ine Voorham. “Anderen voelen zich door het bezoeken van een ‘Bij Bosshardt’ minder verdietig, meer zelfverzekerd en zelfs gezonder. â€
De ‘Bij Bosshardts’ proberen buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en hun sociale isolement te doorbreken. Uit het onderzoek blijkt dat vooral eenzame en contactarme buurtbewoners ‘Bij Bosshardt’ weten te vinden: voor meer dan de helft van de bezoekers is eenzaamheid een probleem. Zo nodig verwijzen de medewerkers hen door naar hulpinstanties.
In ‘Bij Bosshardt’ is iedereen uit de wijk welkom. Je kan er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden activiteiten die buurtbewoners zelf organiseren. Uit het onderzoek blijkt dat de ‘Bij Bosshardts’ een breed publiek aanspreekt. Van jong tot oud bezoekt ‘Bij Bosshardt’, met name vrouwen. Bovendien heeft 16% van de bezoekers een niet-Nederlandse nationaliteit. In verhouding tot de Nederlandse bevolking zijn gescheiden en verweduwde mensen oververtegenwoordigd.
Oplossing tegen uitsluiting.
Met Bij Bosshardt buurtsteunpunten wil het Leger des Heils een oplossing bieden tegen uitsluiting. De naam ‘Bij Bosshardt’ is ontleend aan de in 2007 overleden ‘Majoor’ Bosshardt. ‘De majoor geloofde sterk in de bindende kracht van mensen in de buurt’, zegt Voorham. ‘Ik word er warm van als ik zie dat mensen hun bed uitkomen om naar Bij Bosshardt te gaan, meer zelfvertrouwen krijgen, gelukkiger in het leven staan. Daar is het het Leger des Heils om te doen.’
Eind 2011 zijn er in Nederland 15 ‘Bij Bosshardts’ buurtsteunpunten die maandelijks 1.500 unieke buurtbewoners bereiken.
bron: Rijksoverheid