Verenso steunt landelijke campagne over dementie

Array

dementieVan 20 tot 29 september 2013 loopt de campagne DementieEnDan, als onderdeel van de week van dementie. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd over onderzoek, zorg en kwaliteit van leven. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, steunt de campagne die als doel heeft om te laten zien wat er nog wél kan als iemand dementie heeft.

Verenso sluit aan bij campagne DementieEnDan
Documentairemaker Ireen van Ditshuyzen (IDTV Docs) maakte een prachtige documentaire over de symptomen en het verloop van dementie. Hierin laat zij ook de veerkracht en vitaliteit van patiënten en mantelzorgers zien. Voortbordurend op deze documentaire ontwikkelt Verenso samen met het NHG en V&VN scholing voor huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie, specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters ter verbetering van de zorg bij (vermoeden van) dementie. Achmea subsidieert dit vernieuwende project. Vernieuwend omdat het de deskundigheidsbevordering van bovengenoemde beroepsgroepen gezamenlijk aanpakt én omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van uniek beeldmateriaal van Ireen Ditshuyzen en haar team.

Zorgstandaard Dementie
Alzheimer Nederland en Vilans hebben in opdracht van het ministerie van VWS een zorgstandaard dementie ontwikkeld. Verenso heeft hieraan meegewerkt. De zorgstandaard wordt breed gedragen door het veld. In de praktijk zal het nog de nodige inspanningen vergen om aan de zorgstandaard te voldoen. Een eenduidige financiering van alle zorgverleners betrokken bij de ondersteuning van mensen met dementie zal daarbij behulpzaam zijn. Het kan niet zo zijn dat de financiering van diagnostiek, behandeling en advies over dementie in het ene deel van Nederland onder de GGz valt en in andere delen van Nederland onder de langdurige zorg.

Deltaplan Dementie
Verenso is blij met het Deltaplan Dementie. Uiteraard erkennen we het belang van vroegdiagnostiek en de zoektocht naar behandeling. Weer beter worden, dat zou een droom zijn die uitkomt. Zekerheid en realiteit is dat er op korte termijn meer dan een half miljoen mensen met dementie in Nederland wonen. Verenso wil dan ook het belang benadrukken van onderzoeksvoorstellen die gericht zijn op praktische uitkomsten. Om zo professionals en mantelzorgers iets in handen te geven om met de complexiteit van de praktijk om te gaan. Praktijkgericht en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek is nodig om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Verenso wil hierin een actieve coördinerende rol vervullen: kennis en ervaring bundelen en een samenhangende onderzoeksagenda maken.

Persoonsgebonden budget en aandacht voor de mantelzorger
Het kabinet gaat uit van zoveel mogelijk zelfregie van de patiënt en zijn omgeving. Hier hoort ook een persoonsgebonden budget (PGB) bij zodat patiënten zelf kunnen bepalen welke zorg voor hen noodzakelijk is. Niet te veel en niet te weinig. Dit geldt zeker voor mensen die langdurig ziek zijn, zoals mensen met dementie. Het accent zou hierbij nog meer gericht mogen zijn op het ondersteunen van de mantelzorger. Niet voor niets is het niet meer volhouden van de mantelzorger vaak de aanleiding voor opname in een verpleeghuis. De mantelzorger kan het verschil maken, daar moeten we zuinig op zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen