
Verschil vetverbranding bij dikke en slanke personen
ArrayMarieke Schooneman: ‘Here, there and everywhere. A multi organ approach to acylcarnitine metabolism’.
Alle bestaande inzichten over acylcarnitine metabolisme, een cruciale stap in de verbranding van vet in een organisme, zijn gebaseerd op metingen in het bloed. Maar deze metingen blijken niets te maken te hebben met wat er met vet in weefsel gebeurt. Per soort weefsel verloopt de vetverbranding anders, constateert Schooneman in haar proefschrift.
Haar conclusie geldt zowel voor mensen en proefdieren met ernstig overgewicht als met een gezond gewicht. Het proefschrift ontkracht het idee dat de vetverbranding een hoofdrol speelt bij het ontstaan van insuline-resistentie in obese mensen. Resistentie voor insuline is een van de oorzaken van het ontstaan van overgewicht en mogelijk suikerziekte. Schooneman heeft het functioneren van de acylcarnitine metabolisme in de vetverbranding bestudeerd in modellen van overvoeding en obesitas, in vergelijking met een gezonde situatie. Is in obesitas de vetverbranding beperkt of gebrekkig, of juist verhoogd?
En heeft het al dan niet goed verlopen van de vetverbranding een relatie met insuline- gevoeligheid, de voorloper van suikerziekte? Dit onderzoek is basaal van opzet. Desondanks verschaft het inzicht wat er ten grondslag ligt aan verschillen in verbranding tussen gezonde en obese mensen en proefdieren.
Promotores: prof. dr. C.E.M. Hollak en prof. dr. R.J.A. Wanders
Copromotores: dr. M.R. Soeters en dr. S.M. Houten
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 12.00 uur
Bron: AMC