
Publiekslezing ‘Samen tegen darmkanker’
Array Kennis delen kan levens redden
Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 15.000 mensen de diagnose darmkanker en overlijden 13 mensen per dag aan de gevolgen van deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker in Nederland waaraan we overlijden. Bloedverlies, pijn en een ander ontlastingspatroon kunnen symptomen zijn.
Soms zijn de klachten niet duidelijk. Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn. Sinds 2014 kent Nederland een bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit is ingevoerd omdat darmkanker vaak pas in een laat stadium klachten geeft. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt.
Darmkanker is één van best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose vroegtijdig wordt vastgesteld. Zo kan een afwijking worden verwijderd voordat hij kwaadaardig is geworden. Om het belang van het vroegtijdig diagnosticeren van de ziekte te benadrukken, is de maand maart internationaal uitgeroepen tot de darmkankermaand. Ook Amphia vraagt in deze periode aandacht voor de ziekte én voor de behandelmethoden. Zo staat er van 29 t/m 31 maart een reuzendarm in de centrale hal van de locatie Molengracht in Breda. Bezoekers zijn welkom om letterlijk een kijkje te komen nemen. Een wandeling door deze gigantische opblaasbare darm laat bezoekers kennismaken met de binnenkant van een darm. Zij kunnen zo bijvoorbeeld kennis maken met poliepen, de voorlopers van darmkanker.
Op woensdagavond 30 maart vindt er een lezing over darmkanker plaats. Deze bijeenkomst duurt van 19.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in het Kenniscentrum op locatie Molengracht in Breda. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.
Programma
19.00 uur Inloop
19.30 uur Welkom
19.40 uur Stop Darmkanker. Gastspreker en darmspecialist Luc Colemont vertelt
20.30 uur Pauze
20.45 uur Patiënt aan het woord
21.00 uur Panelgesprek met zorgverleners van Amphia
21.30 uur Afsluiting
Wilt u deze bijeenkomst bijwonen, stuur dan een e-mail naar [email protected]
Bron: Amphia