Europese normen voor bestuurders met slaapapneu voor meer verkeersveiligheid

Array

Vanaf 20 augustus gelden in België nieuwe Europese minimumnormen voor bestuurders die lijden aan . België was één van de enige Europese landen die al sinds 1998 op eigen initiatief minimumnormen voor slaapapneu hadden, en dus verandert er voor Belgische bestuurders in de praktijk niet zo veel. Vanaf nu gelden deze minimumnormen echter ook buitenlandse chauffeurs op Belgische wegen, wat  de verkeersveiligheid zal vergroten.

Slaapapneu

Voortaan zijn alle bestuurders die aan een matige of ernstige vorm van slaapapneu lijden, niet rijgeschikt. Dit betekent dat ze geen voertuigen mogen besturen waarvoor een rijbewijs nodig is, zoals auto’s, bromfiets en motorfietsen. Zij kunnen wel voor een beperkte tijd rijgeschikt bevonden worden indien ze worden behandeld en opgevolgd door een arts. Deze normen gelden niet voor gewone en elektrische fietsen.

Rijbewijs

Deze normen zijn van belang voor alle bestuurders die een Belgisch rijbewijs willen aanvragen of vernieuwen. Wie lijdt aan slaapapneu en toch  rijdt zonder begeleiding van een arts, riskeert een boete tot 2.000 euro.

Concentratiestoornissen

Mensen die aan slaapapneu lijden, worden ’s nachts verschillende keren wakker als gevolg van ademhalingsproblemen. Apneuperioden beletten dat er voldoende diepe en droomslaap is. Door het voortdurend wakker schieten wordt ook de continuïteit van de slaap verstoord. Dit is de reden waarom apneu leidt tot slaperigheid, concentratiestoornissen en geheugenverlies overdag. Deze concentratiestoornissen zijn een risico wanneer je aan het verkeer deelneemt, en daarom is een goede medische opvolging absoluut nodig.

Wie vragen heeft over slaapapneu en rijvaardigheid, neemt best contact op met de huisarts.

Bron: FOD Mobiliteit en Vervoer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen