
Nieuwe botvervanger ontwikkeld
ArrayStel je voor dat je een kleine wond hebt aan je vinger, dan weet je dat deze spontaan heelt. Hetzelfde geldt voor een defect in het botweefsel; het verlies van een klein stuk botweefsel herstelt zich spontaan. Echter, als het botdefect te groot is om zichzelf te herstellen, dan zijn botvervangers nodig om het herstel van botweefsel te stimuleren, zoals bijvoorbeeld voor het plaatsen van implantaten. Voor haar promotieonderzoek ontwikkelde Dongyun Wang van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een zo optimaal mogelijke botvervanger.
Poreus dragermateriaal
Het materiaal dat Wang ontwikkelde functioneert in het botdefect niet alleen als scaffold, een (drager) materiaal waarop een laag is aangebracht van bijvoorbeeld calcium of fosfaat, maar is ook in staat om groeifactoren uit te scheiden om het botherstel te stimuleren. Tijdens het botherstel wordt in het botdefect allereerst een scaffold gevormd. Vervolgens komen er groeifactoren vrij uit het bloed. Daarmee kunnen botvormende cellen worden aangetrokken om nieuw bot aan te maken. Het materiaal is daardoor meer dan alleen een botvervanger, het fungeert ook als een dragermateriaal.
Kanker
Wang onderzocht het ontwikkelde materiaal aan de hand van dierstudies. Het kan mogelijk in de toekomst in combinatie met kankergeneesmiddelen worden gebruikt om te helpen bij de behandeling van botdefecten veroorzaakt door kanker. In vervolgstudies zal hierop de nadruk komen te liggen.
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
Bron: VUmc