Nieuwe oorzaak van Guillain-Barré syndroom bij kinderen

Array
Eenvijfde van patiënten met Guillain-Barré Syndroom bleek besmet met Mycoplasma pneumoniae

Onderzoekers van onder andere Erasmus MC hebben een belangrijke oorzaak gevonden voor het ontstaan van het Guillain-Barré Syndroom bij kinderen. Bij 21% van de kinderen met GBS werd een abnormale afweerreactie van het immuunsysteem gevonden op besmetting met een bacterie die longinfecties veroorzaakt, Mycoplasma pneumoniae. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology.

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een acute, ernstige vorm van zenuwontsteking die levensbedreigend kan zijn. GBS ontstaat door een abnormale afweerreactie tegen infecties en kan optreden op alle leeftijden. Het is een zeldzame ziekte: ongeveer 200 mensen in Nederland per jaar krijgen het. Tot nu toe was onbekend welke infectie GBS bij kinderen kan veroorzaken.

Mycoplasma pneumoniae

Onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Zürich heeft aangetoond dat een veelvoorkomende bacterie die bij kinderen luchtweginfecties geeft, ook kan leiden tot GBS. Deze bacterie, Mycoplasma pneumoniae, heeft een structuur die lijkt op een versuikerd vet in menselijke zenuwen. Als het immuunsysteem antistoffen tegen versuikerde vetten aanmaakt, kunnen die de zenuwen beschadigen, zo bleek al uit onderzoek bij proefdieren.

Versuikerde vetten reageren met IgG antistoffen in eigen zenuwen

In een grootschalig onderzoek bij 213 patiënten met GBS bleek 21% van de kinderen recent een infectie met Mycoplasma te hebben doorgemaakt. Personen die deze infectie oplopen produceren antistoffen die ervoor zorgen dat de bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Patiënten die na deze infectie GBS ontwikkelen produceren echter ook zogenaamde IgG antistoffen die ook reageren met versuikerde vetten in de eigen zenuwen. Bij kinderen zonder GBS werden deze IgG antistoffen niet gevonden.

Unieke expertise

De Erasmus MC – onderzoeksgroepen van prof.dr. Bart Jacobs, neuroloog-immunoloog, en dr. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog/immunoloog, werkten nauw samen aan het onderzoek. Jacobs: “Met de samenwerking ontwikkelden wij een wereldwijd unieke expertise. Ons onderzoek toont aan dat een infectie met Mycoplasma het Guillain-Barré Syndroom kan veroorzaken via de productie van antistoffen. Bijzonder is dat er ook andere neurologische complicaties bekend zijn van Mycoplasma infecties, waaronder hersenontsteking. Mogelijk spelen hier vergelijkbare mechanismen een rol als die nu zijn ontdekt voor GBS.”

Dit onderzoek is recent gepubliceerd in het toonaangevende Annals of Neurology.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen