NOAC’s mogen voortaan ook door huisartsen worden voorgeschreven

Array

Het NHG heeft op basis van literatuuronderzoek geconcludeerd dat niet-vitamine K orale anticoagulantia (NOAC’s) bij de meeste patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren (AF) of diep veneuze trombose (DVT) even effectief en veilig zijn als cumarinederivaten. Dit is dusdanig, dat het veilig door huisartsen kan worden voorgeschreven. Het voorschrijft van  NOAC’s ook voor deze indicaties vergoed wanneer deze worden voorgeschreven door de huisarts. De niet-vitamine K orale anticoagulantia worden bij correct invullen van het ZN-formulier door huisarts vergoed.

De huidige NHG-standaard gaf, bij niet-valvulair AF- of VTE-patiënten met indicatie voor antistolling, de voorkeur aan respectievelijk cumarinederivaten of cumarinederivaten/laag moleculair gewicht heparine (LMWH). Het NHG heeft nu literatuuronderzoek verricht naar de effectiviteit en veiligheid van NOAC’s onder niet-valvulair AF- en DVT-patiënten en haar standpunt op dit gebied gewijzigd; NOAC’s mogen voortaan als gelijkwaardig alternatief voor cumarinederivaten worden beschouwd voor de meeste patiënten met niet-valvulair AF of DVT. Volgens het NHG is er voldoende bewijs is dat de effectiviteit van NOAC’s gelijk is aan deze van cumarinederivaten. Bovendien zijn er geen aanwijzingen voor meer bloedingen bij NOAC’s, hoewel dit met name bij DVT-patiënten niet geheel kan worden uitgesloten.
Klinische NOAC-trails

Tot dusver werden de NOAC’s alleen door artsen in de tweede of derde lijn worden voorgeschreven aan patiënten met niet-valvulair AF of veneuze trombo-embolie (VTE). Dit omdat er weinig kennis was over het gebruik van NOAC’s op de lange termijn en bij grote patiëntgroepen. Dit was met name het geval voor de algemene huisartsen-patiëntenpopulatie, zoals oudere patiënten met meerdere comorbiditeiten. Dit kwam door ondervertegenwoordiging van deze patiëntenpopulatie in klinische NOAC trials.

Nierfunctie en comorbiditeiten

Terughoudendheid blijft gepast bij patiënten met een verminderde nierfunctie en oudere patiënten vanwege de kans op gastro-intestinale bloedingen, alsmede bij patiënten met veel comorbiditeiten en patiënten die veel andere medicatie gebruiken. Tevens moet de patiënt het belang kennen van goede therapietrouw en voldoende gemotiveerd en cognitief vermogend zijn om de therapie op een juiste manier in te nemen. De huisarts zal deze factoren samen met de patiënt moeten doornemen en besluiten voor NOAC’s versus een cumarinederivaat. In een vervolgconsult dient, indien nodig, de nierfunctie gecontroleerd te worden en de therapietrouw van de patiënt te worden geëvalueerd.

De voorkeuren voor gebruik van NOAC’s worden binnenkort in de NHG standaarden herzien. De ZN formulieren zijn hier echter al op aangepast.

Bron: NHG-Standpunt Anticoagulantia, Cumarinederivaten en NOAC’s voortaan gelijkwaardig & CVGK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen