
Aandacht voor psychosociale problemen aangeboren hartafwijking maakt behandeling beter
ArrayPatiënten met aangeboren hartafwijking kunnen nu ook in Amphia op controle.
De zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen is ingewikkeld. Behandelingen vinden daarom veelal plaats in gespecialiseerde universitaire centra. Met de komst van cardioloog dr. Dolf Segers bij Amphia, is het sinds kort ook in West-Brabant mogelijk om patiënten met deze aandoeningen dichter bij huis te controleren. Daarbij werkt het ziekenhuis nauw samen met het Erasmus MC. Het grote voordeel? Patiënten hoeven niet meer ver te reizen voor een controlebezoek.
“De reden dat de zorg zo ingewikkeld is, is tweeledig. Enerzijds komt dit omdat de hartafwijking zelf erg complex is. Maar daarnaast treft het vaak jonge mensen die nog volop in het leven staan en veel ambities hebben. Daarom is het zo belangrijk dat er in de behandeling ook veel aandacht is voor de psychosociale problematiek die gepaard gaat met (gecorrigeerde) aangeboren hartafwijkingen. En die kennis is vaak niet overal aanwezig”, aldus dr. Dolf Segers, cardioloog in Amphia.
Aangeboren hartafwijking
Het is al jaren bekend dat veel volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking niet meer onder controle staan van een cardioloog, terwijl recent onderzoek uit het Erasmus MC laat zien dat de levensverwachting in sommige gevallen verminderd is. Vaak weten patiënten niet hoe belangrijk structurele controles zijn en komen meestal pas weer in het ziekenhuis als er klachten zijn. Vaak zijn patiënten dan al te laat en had de dokter liever eerder ingegrepen. Door regelmatige controles kunnen mogelijke problemen eerder worden opgespoord en behandeld. Daarnaast biedt de specialistische begeleiding patiënten de mogelijkheid om op een veilige wijze het maximale uit hun leven te halen. “Ik hoop dat door mijn expertise en ervaring, patiënten vanaf nu gewoon dicht bij huis in Amphia hun controlebezoeken plannen. Ze hoeven niet meer ver te reizen. Dat is ook veel minder belastend”, aldus Segers.
Vooruitgang
Op dit moment telt ons land zo’n 35.000 volwassenen en 25.000 kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ieder jaar komen daar 1400 nieuwe patiënten bij. Zij lopen een verhoogd risico op bijvoorbeeld hartfalen, ritmestoornissen en in het ergste geval op vroegtijdig overlijden. De behandelingsmogelijkheden zijn continu in ontwikkeling en ook afgelopen jaar weer verbeterd. Daarnaast komen er met regelmaat nieuwe behandelingen bij en wordt er steeds meer bekend over de lange termijn complicaties van deze afwijkingen. Juist door deze vooruitgang in kennis kunnen patiënten steeds beter behandeld worden. Het is echter essentieel dat zij regelmatig gecontroleerd worden. Segers: “Wij zijn daarom op zoek naar alle patiënten met een (gecorrigeerde) aangeboren hartafwijking, die niet meer door een cardioloog worden gecontroleerd. Wij vragen hen om contact op te nemen met de poli Cardiologie van Amphia via telefoonnummer (076) 595 3018 of de eigen huisarts te vragen om een verwijzing”.