‘Over de grens’ nieuwe toolkit in het teken van veilig werken in de huisartsenzorg

Array
Patiëntengedrag wel of niet over de grens? Toolkit voor veilig werken in de huisartsenzorg.

‘Over de grens’ is een nieuwe toolkit voor medewerkers in de huisartsenzorg in het teken van veilig werken. Medewerkers hebben geregeld te maken met ongewenst gedrag van patiënten of familieleden van patiënten. De toolkit helpt teams te bepalen wanneer gedrag van patiënten acceptabel of onacceptabel is. Verder ondersteunt de toolkit het maken van afspraken over wat je doet wanneer iemand de grens overschrijdt. Het instrument hoort bij de gelijknamige campagne ‘Over de grens’ van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) die duidelijk maakt dat grenzen stellen de veiligheid van medewerkers bevordert.

Bij een bezoek aan een huisartsenpraktijk of huisartsenpost komen regelmatig emoties kijken. Deze emoties zijn over het algemeen begrijpelijk en acceptabel, maar incidenten zijn er ook. SSFH-voorzitter Paulus Lips: ‘Ook al is een incident nooit helemaal uit te sluiten, een team kan wel afspreken wat je doet als iemand de grens overgaat. Dat kan erger voorkomen en bespaart nare ervaringen voor een medewerker en huisarts. Voor de persoonlijke verwerking en om van een incident te leren, raden wij aandacht achteraf ook zeker aan. Dan ben je een sterk team onder alle omstandigheden.’

Paspoort

De toolkit ‘Over de grens’ is samen met de huisartsenzorg ontwikkeld. Hij bevat een animatiefilm om helder te krijgen welk gedrag je wel of niet accepteert. Daarnaast kan ieder teamlid met een persoonlijk paspoort zijn eigen grenzen bepalen. Met het teampaspoort doe je dat met je collega’s. Dan leg je ook samen afspraken over de grenzen vast, en over het handelen in onveilige situaties. Werkgevers kunnen verder een gratis workshop van twee uur aanvragen voor hun teams.

Campagne

De SSFH is in 2017 de campagne ‘Over de grens’ gestart als vervolg op een eerder project voor het veilig werken in de huisartsenzorg. Door dat project staan op www.ssfh.nl/veilig-werken diverse praktijkvoorbeelden, praktische handreikingen en voorbeelden voor onder andere de huisregels van een huisartsenpraktijk of huisartsenpost.

Bron: SSFH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen