
Beter begrip van exotische virussen dankzij Belgische reizigers
ArrayRalph Huits (ITG) onderzocht chikungunya en zika tijdens doctoraat KU Leuven
Exotische virussen zoals chikungunya en zika kunnen naast koorts en algehele malaise ook gezondheidsgevolgen veroorzaken op lange termijn. Er is echter nog veel niet geweten over de verspreiding en behandeling van deze ziekten die o.a. tropenreizigers treffen. Dr. Ralph Huits van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) deed jarenlang onderzoek naar chikungunya en zika. De virale infecties, overgedragen door steekmuggen, treffen ook Belgische reizigers die met name naar Azië en Latijns-Amerika reizen. Zijn onderzoek onder Belgische reizigers toont onder andere aan dat het zikavirus lang in sperma aanwezig kan blijven. Huits ontving op vrijdag 1 februari een doctoraat aan de KU Leuven voor zijn onderzoek.
Het chikungunya- en het zikavirus worden overgebracht door steekmuggen van het geslacht Aedes die zich steeds verder over alle continenten verspreiden en grote epidemieën veroorzaken. Zika werd wereldnieuws in 2016, omdat miljoenen mensen in Latijns-Amerika besmet raakten en bekend werd dat het virus gevaarlijk was voor het ongeboren kind.
Aedes-mug
“De Aedes-mug rukt op en veroorzaakt wereldwijd uitbraken, tot in Zuid-Europa toe. Toch zijn er vooral nog veel lacunes in de kennis van hoe exotische virussen zich verspreiden en de symptomen die er mee gepaard gaan,” zegt dr. Ralph Huits.
Tijdens de grote Latijns-Amerikaanse zika-uitbraak van 2016 bleek ook dat het virus seksueel werd overgedragen, met name van man op vrouw. Huits en collega’s zochten een antwoord op de vraag hoe lang het virus in sperma aanwezig blijft. De onderzoekers vonden het virus via moleculaire diagnostiek in het sperma bij 60% van de mannelijke Belgische reizigers met zika. Ze toonden aan dat het virus gemiddeld drie maanden na de eerste symptomen aanwezig bleef in het sperma.
Langdurige klachten na chikungunya
In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van een chikungunya-infectie, zoals griepachtige verschijnselen, huiduitslag, gewrichtsklachten en rode ogen, na ongeveer een week. Maar soms kan chikungunya tot lang na de besmetting gewrichtsklachten geven. Na een uitbraak in Aruba onderzocht Huits retrospectief bloedstalen van bijna 500 patiënten. Bij een kwart van de patiënten vond Huits meer dan een jaar na infectie nog reumatische klachten. Bij het onderzoek van deze stalen kwam Huits tot een opvallende bevinding: “Als een patiënt na meer dan een week na besmetting nog virus in het bloed had, dan was de kans groter dat hij of zij tot zelfs een jaar na de infectie reumatische klachten had.”
De diagnose chikungunya werd tijdens de uitbraak zelf vaak gemist. Tijdens Huits’ onderzoek was in bijna 30% van de gevallen geavanceerde moleculaire technologie nodig om een diagnose te stellen. Vaak is deze geavanceerde technologie tijdens een uitbraak in de tropen niet aanwezig, waardoor het risico bestaat dat het aantal besmettingen onderschat wordt.
Challenges in diagnosis and management of chikungunya and Zika virus infections – doctoraatsthesis
Bron: ITG