
Mesenchymale stromale cellen als therapie?
ArrayMesenchymale Stromale Cellen (MSC), cellen afkomstig uit het beenmerg, hebben belangrijke eigenschappen omdat ze kunnen bijdragen aan weefselregeneratie. Verder ondersteunen ze de bloedvormende stamcellen en hebben ze invloed op het afweersysteem. In het menselijk lichaam zijn veelal weinig van deze cellen aanwezig.
Daarom is het noodzakelijk MSC buiten het lichaam te kweken als deze cellen gebruikt moeten worden in een patiënt als therapie. Helaas heeft de vermeerdering buiten het lichaam een nadelig effect op de effectiviteit van de therapie. In dit proefschrift heeft Cornelissen gekeken hoe het gebruik van MSC (verder) geoptimaliseerd kan worden met als doel de klinisch belangrijke eigenschappen te behouden.
Uit het onderzoek blijkt dat gekweekte MSC slecht naar de plaats van bestemming in het lichaam migreren. Cornelissen vond dat een verstoorde balans tussen de celkern en het celskelet hier weleens de oorzaak van kan zijn. Verder vond ze dat het voorbehandelen van MSC met ontstekingsbevorderende stofjes ongunstig uitwerkt op de aanmaak van bloedvormende stamcellen. Ook toonde ze aan dat MSC een interactie aangaan met andere cellen van het immuunsysteem, de zogenoemde aangeboren lymfoïde cellen, wat de gunstige eigenschappen van beide celtypen versterkt.
Anne Cornelissen: ‘The Versatility of Mesenchymal Stromal Cells – Means for Optimization’.
Promotor: prof. dr. C.E. van der Schoot
Co-promotor: dr. C. Voermans
Bron: Amsterdam UMC