Hoogtechnologische ‘babylances’ vervoeren kritisch zieke pasgeboren baby’s

Array

De dienst Neonatale intensieve zorg beschikt over twee splinternieuwe ambulances voor het vervoer van kritisch zieke pasgeboren baby’s, met bijbehorende hoogtechnologische transportcouveuses. De ‘babylances’ beantwoorden aan de nieuwe wetgeving over dringende patiëntentransporten.

Jaarlijks komen er 600 pasgeborenen terecht op de dienst Neonatale intensieve zorg. ‘Een groot deel van die baby’s wordt nog voor de geboorte doorverwezen naar de MIC-afdeling (maternal intensive care),’ zegt Carine Stals, adjunct-hoofdverpleegkundige.

Transport onder deskundige begeleiding

In de zorg staat de familie centraal. Ook de ouders kunnen mee met de babylance. ‘We halen ongeveer 250 patiëntjes zelf op in verschillende ziekenhuizen’, zegt Carine Stals. ‘Daarvoor werken we nauw samen met de verwijzende ziekenhuizen en het ambulancecentrum H-Ambu, dat de ritten voor ons uitvoert. Tussen oproep en vertrek ligt hoogstens een kwartier. Het transport gebeurt onder deskundige begeleiding van een neonatoloog en een verpleegkundige.’

Gesofisticeerde incubatoren in babylances

Sinds 2018 vervangt de dienst Neonatale intensieve zorg de oude transportincubatoren gaandeweg door gesofisticeerde incubatoren. Carine Stals: ‘Daarmee kunnen we tijdens het transport alle nodige intensieve zorg geven.

De nieuwe wagens beschikken over een automatisch, elektronisch laadsysteem om de incubatoren – die ongeveer 195 kg wegen – vlot in te laden, met minimale belasting voor de medewerkers.

Bron: UZ Gent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen