
Corona en trombose
ArrayMensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19.
In Nederland heeft ruim de helft van de volwassenen overgewicht, en heeft 15% zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Sinds de uitbraak van de COVID-pandemie blijkt dat verreweg de meerderheid van de COVID-patiënten die zijn opgenomen op de afdelingen van ziekenhuizen en de Intensive Care, last heeft van overgewicht of obesitas.
Ernstiger beloop COVID-19
Overgewicht leidt via diverse wegen tot een ernstiger beloop van COVID-19. Onder meer via bijkomende aandoeningen, zoals meer diabetes, hart-, nier- en longziekten, en vaker trombose. In de trombosegids vind je meer informatie over trombose. Het ernstiger beloop van de ziekte komt met name door een chronisch minder goed functionerend immuunsysteem. Hierdoor krijgt het coronavirus zeer waarschijnlijk extra kans om zich te vermenigvuldigen.
Inmiddels is bekend dat veel coronapatiënten een verhoogd risico hebben trombose. Deze patiënten ontwikkelen een longembolie of een trombosebeen. De verhoogde kans op trombose bij COVID-19 komt door de stollingsafwijkingen, ook wel coagulopathie genoemd. Bij mensen met obesitas kan dit een forse mate van ontsteking en vaak ook trombose veroorzaken.
Het immuunsysteem versterken
Om de risico’s op het krijgen van corona kan men de weerstand verhogen. Een verstoord immuunsysteem is namelijk op korte termijn te beïnvloeden. Bij mensen met obesitas die door een leefstijlinterventie slechts een paar procent in gewicht (vetmassa) kwijtraken, gaat het immuunsysteem op meerdere fronten al beter werken.
“Een gezonde leefstijl in het algemeen (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) zal het immuunsysteem versterken. En door meer te bewegen wordt ook het risico op trombose verminderd.
1) The impact of obesity and lifestyle on the immune system and susceptibility to infections such as COVID-19. Daan L. de Frel, MD, Prof Douwe E. Atsma, MD PhD, Prof Hanno Pijl, MD PhD, Prof Jaap C. Seidell, PhD, Pieter J.M. Leenen, PhD , Willem A. Dik, PhD, Prof Elisabeth F.C. van Rossum, MD PhD Frontiers in Nutrition, section Nutritional Immunology, gepubliceerd op 19 november 2020.