Meerderheid Nederlanders heeft vertrouwen in EPD

Array

Bijna zeven van de tien Nederlanders heeft vertrouwen in de betrouwbaarheid van de uitwisseling van medische gegevens. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) door TNS Nipo heeft laten uitvoeren over de houding van Nederlanders ten opzichte van het elektronisch patientendossier (EPD). Een grote meerderheid (85%) denkt bovendien dat door de invoering van het landelijk EPD de kwaliteit van de medische zorg zal verbeteren. epd-amerika

Het overgrote deel (94%) van de respondenten heeft ook geen bezwaar gemaakt tegen het uitwisselen van medische gegevens. Een opvallend resultaat is dat ruim de helft van de bezwaarmakers ook voordelen ziet in het EPD en van mening is dat de zorg door het EPD zal verbeteren. Als grootste voordelen worden genoemd “Betere samenwerking tussen zorgverleners” en “voorkomen van medische fouten”. De meest genoemde nadelen zijn “de beveiliging van de eigen medische gegevens” en “mogelijke aantasting van de privacy”. Het onderzoek toont aan dat de meerderheid van de mensen de voordelen zwaarder laten wegen dan de nadelen. “Handig in geval van nood of in bepaalde situaties” is de vaakst genoemde reden om geen bezwaar te maken.Opvallend is dat onder bezwaarmakers de kennis over het EPD relatief laag is. Uit het onderzoek blijkt verder dat ook de kennis van de totale groep mensen op belangrijke punten te kort schiet. Zo denkt eenderde van de ondervraagden ten onrechte dat zorgverzekeraars toegang hebben tot het EPD en weet men niet dat men te allen tijde bezwaar kan maken.

De NPCF zal daarom bij het Ministerie van VWS aandringen op een goede voorlichting over het landelijk te gebruiken elektronisch patientendossier. Atie Schipaanboord, directeur Beleid en Innovatie NPCF: “We hebben de afgelopen week via de media het bewijs gekregen dat zelfs onder artsen veel misverstanden bestaan over het landelijk EPD. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men meer informatie over het EPD krijgt, men positiever tegenover het EPD staat. Goede voorlichting kan een manier zijn om het draagvlak onder artsen verder te vergroten”.

Download het eindrapport in PDF
Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Meerderheid Nederlanders heeft vertrouwen in EPD"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Als je het onderzoek downloadt van de site van de organisatie komt er een weinig wetenschappelijk gekleurd pdf-drukwerkje te voorschijn .

    Het is een besteld onderzoek met een bestelde uitkomst. Wat heeft dit ‘onderzoek’ gekost? Wie betaalt en subsidieert de NPCF? Daar geeft de website van de federatie weinig concrete voorlichting over.

Comments are closed.

Recente artikelen