Wondcontrole op afstand via “tele-wound-monitoring”

Array

telewound_monitoringDeze week heeft het IJsselland Ziekenhuis de tiende patient voor “tele-wound- monitoring” bij thuiszorg Rotterdam aangemeld en de ervaringen zijn heel positief. Tele-wound-monitoring is “huidgeneeskunde op afstand.” Een patient hoeft niet steeds naar het ziekenhuis te komen maar ontvangt thuis wel de deskundige zorg van thuiszorg en ziekenhuis.

Sinds dit jaar werkt het IJsselland Ziekenhuis samen met thuiszorg Rotterdam en Zorgbrug in het project “tele-wound-monitoring.” Karin Timm is nurse practitioner dermatologie in het IJsselland en controleert wonden van patienten op een beeldscherm in het ziekenhuis. De foto’s op het beeldscherm worden bij de patient thuis genomen door verpleegkundigen van de thuiszorg.

Hoe werkt tele-wound-monitoring?
Nurse practitioner Karin Timm ziet een patient tijdens de eerste afspraak op de polikliniek huidziekten in het IJsselland Ziekenhuis. Wanneer de patient dat wil en het medisch verantwoord is, wordt een patient aan de thuiszorg overgedragen. Op vaste momenten neemt de (wond)verpleegkundige van de thuiszorg 3 foto’s van de wond. Deze worden zo genomen dat ze goed te beoordelen zijn. Via een speciaal ontworpen computersysteem stuurt de verpleegkundige van de thuiszorg de foto’s naar Karin Timm ter beoordeling. Naast de foto voert de thuiszorg een aantal gegevens over de wond in zoals de grootte en de kleur. Met deze informatie en de foto’s kan Karin Timm de wonden goed beoordelen en geeft zij advies aan de wijkverpleging.

Samenwerking met de Thuiszorg
Sinds januari 2009 werkt het IJsselland Ziekenhuis samen met 3 wondverpleegkundigen van thuiszorg Rotterdam en sinds mei ook met drie wondverpleegkundigen van Zorgbrug, een leverancier van gespecialiseerde verpleegkundige zorg in Midden-Holland.

Bron: IJsselland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen