Twaalf ziekenhuizen gaan ervaringen van spoedpatiënten meten
ArraySpoedeisende Hulpafdelingen (SEH=’s) van ziekenhuizen hebben tegenwoordig verschillende organisatievormen. Sommige werken met triage en andere niet. Sommige hebben zorgpaden en een acute opnameafdeling achter de SEH en andere niet. Sommige werken nauw samen met een huisartsenpost en andere niet. Sommige werken met SEH-artsen en andere niet. Sommige SEH’s zijn groot en andere klein.
Boeiend en leerzaam is het om de ervaringen van spoedpatienten te meten bij al die verschillende organisatievormen. Zo zou het kunnen zijn dat spoedpatienten triage bijzonder op prijs stellen, omdat binnen een paar minuten een verpleegkundige of arts even naar hen gekeken heeft. Dat is geruststellend. Maar het kan ook zijn dat dat geen indruk maakt. Zo zijn er bij iedere organisatievorm wel positieve of een negatieve ervaringen te benoemen. Wat wij niet weten of die veronderstelde ervaringen zich inderdaad voordoen.
Daarom wil het Julius Centrum in 2010 bij twintig ziekenhuizen onder 600 spoedpatienten ervaringen meten. Dat doen wij met een door ons nieuw ontwikkelde vragenlijst, te weten de CQ Index Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. Ziekenhuizen die mee willen doen aan dit onderzoek betalen een deel van de kosten, te weten 6000 euro. Wellicht iets meer indien men vragen wil toevoegen aan de lijst die van specifiek belang zijn voor het eigen ziekenhuis.
Op donderdag 21 januari, van 15.00 -17.00 uur organiseert het Julius Centrum een informatiemiddag voor ziekenhuizen die hun eigene belang en het algemene belang van goede organisatievormen van spoedzorg willen dienen. De informatie bijeenkomst op 21 januari is bedoeld voor beleidsmedewerkers van ziekenhuizen die aan de studie willen meedoen.
Prof. Diana Delnoy is directeur van het Centrum Klantervaringen Zorg en opent de bijeenkomst. Juliusonderzoeker drs. Nanne Bos en prof.dr. Guus Schrijvers geven toelichting op de studie. Reeds twaalf ziekenhuizen meldden zich aan. Wilt u meer weten over de informatiebijeenkomst? Stuur dan een mail naar bijeenkomstorganisator Annet Esser op [email protected] Kunt u niet op 21 januari, maar wilt u wel meedoen? Neem contact op met Nanne Bos op [email protected]