Niet gecategoriseerd

Conflict met revalidatieartsen over kopieren van patiëntendossiers

Array

De Stichting Revalidatie Limburg (SRL) in Hoensbroek verwijt vijf net opgestapte revalidatieartsen ongeoorloofd patiëntendossiers te hebben gekopieerd, misbruik te maken van adressenbestanden en patiënten te hebben misleid. Ze heeft zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de klacht in onderzoek heeft. Mochten de artsen schuldig worden bevonden, dan dreigt een gang naar de tuchtrechter. De vijf revalidatieartsen, Muhlig, Vonken, Geboers, Riksen en Winnubst, spreken de ernstige beschuldigingen tegen. ,,We hebben geen dossiers gekopieerd of meegenomen. Alleen het adressenbestand is gebruikt”, zegt R. Muhlig in een eerste reactie.De vijf revalidatieartsen hebben na een slepend conflict met de directie per 1 september zelf ontslag genomen bij de SRL. In hun kielzog hebben ze een aantal medewerkers meegenomen naar de Stichting Gehandicaptenzorg (SGL) in Sittard, waaronder ze nu ressorteren. Op de dag van hun vertrek bij SRL hebben ze, gebruikmakend van de bestanden, zo’n zeshonderd cliënten een brief gestuurd. Daarin meldden ze dat ze onder de vlag van de SGL een eigen praktijk aan de Parallelweg in Heerlen beginnen en hun diensten vanuit Heerlen, Brunssum en Kerkrade zullen aanbieden. De patiënten werden tot nu toe nog altijd in Atrium MC behandeld. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de geschetste gang van zaken onoorbaar. ,,Als een arts weggaat mag hij dat in een consult aankondigen. De patiënt kan dan zelf zijn dossier opvragen en zich melden bij de nieuwe vestiging van de arts. Hier wordt echter beweerd dat patiëntendossiers zonder toestemming zijn gekopieerd en gebruikt”, zegt een woordvoerster van de Inspectie. De IGZ meent dat ook een ander patiëntenrecht is geschonden. ,,De artsen hebben verzuimd te melden dat nu bijvoorbeeld nog geen paramedische zorg geleverd kan worden. Bovendien is de patiënten niet gemeld dat zorgverzekeraar CZ de Stichting Gehandicaptenzorg niet als revalidatie-instituut erkent en dat behandelingen dus niet zullen worden vergoed.” De IGZ zal de revalidatieartsen binnenkort horen. Afhankelijk van het verweer en het antwoord op de vraag of voldoende kwaliteit in de nieuwe organisaties is gewaarborgd, zal worden volstaan met een berisping of zal in het uiterste geval de tuchtrechter worden ingeschakeld. R.Muhlig, woordvoerder namens de artsen, zegt zich ongewild in een juridisch steekspel te bevinden. ,,Wij zijn artsen, wij hebben alleen maar het beste voor met de patiënten, die ons ook massaal hebben gebeld. Wij hopen na het doorlopen van de procedures uiteindelijk toch de erkenning te krijgen, omdat we voldoen aan alle voorwaarden.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.