Publiekslezing chirurg Erwin van Geffen over litteken- en liesbreuken

Array

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ geeft chirurg Erwin van Geffen op dinsdag 12 april 2011 een lezing over de behandeling van litteken en liesbreuken. De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur op de locatie Groot Ziekengasthuis, Tolbrugstraat 11, ’s Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de receptie door de gespreksleider opgehaald.

Een littekenbreuk kan ontstaan na een buikoperatie. De spierlaag van de buikwand is op de plaats van het litteken dan zo verzwakt, dat de inhoud van de buik naar buiten wordt geduwd. Dit is als een uitstulping te zien. Littekenbreuken komen veel voor. Bij zo’n tien tot 15 % van alle patienten die een buikoperatie ondergaan ontstaat een littekenbreuk. Aangezien in Nederland jaarlijks 100.000 buikoperaties plaatsvinden, zullen dus minimaal 10.000 patienten per jaar een dergelijke complicatie krijgen.

Nieuw zorgpad
Ook liesbreuken komen veel voor. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 patienten geopereerd aan een liesbreuk. Het is hiermee de meest uitgevoerde operatie. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft onlangs een speciaal ‘zorgpad’ ontwikkeld voor liesbreukpatienten die mogelijk een liesbreuk hebben worden door hun huisarts doorverwezen naar het spreekuur van de chirurg. Als een operatie nodig blijkt, kan de patient meteen door naar de anesthesist voor het benodigde vooronderzoek. De patient gaat naar huis
met een afspraak voor de operatie, op een dag dat het hem of haar schikt. In de regel kan de operatie binnen vier weken plaatsvinden.

Onderzoek
Omdat buikwandbreuken zo vaak voorkomen, drukken de kosten van dechirurgische behandeling zwaar op de Nederlandse hgezondheid. Een vermindering van het aantal buikwandbreuken is dus van groot belang voor
de gezondheidszorg en voor de samenleving in het algemeen. Chirurg Erwin van Geffen promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Utrecht op de behandeling van littekenbreuken en verricht nog altijd onderzoek naar
litteken- en liesbreuken. In zijn voordracht vertelt hij over de laatste onderzoeksbevindingen ten aanzien van het ontstaan, voorkomen en behandelen van buikwandbreuken.

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de
gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen