
Pest-bacterie, Yersinia Pestis, nauwelijke gemuteerd
ArrayZonder de Yersinia Pestis is geen pest! En nu blijkt dat in honderden jaren vrijwel niets aan de bacterie is veranderd. Dat is opmerkelijk, want veel virussen en bacteriën passen zich constant aan aan de omgeving. Onderzoekers in Engeland hebben dat geconcludeerd op basis van gevonden DNA van de pestbacterie in een massagraf uit de Middeleeuwen.
Yersinia Pestis heet de bacterie die pest veroorzaakt. Het gekke is, de bacterie lijkt genetisch behoorlijk op andere pestbacteriën. Waarom was deze variant dan zo dodelijk? Volgens Duitse en Canadese genetici die het hebben onderzocht evolueerde de bacterie net genoeg om zeer dodelijk te zijn. Dat gebeurde buiten dichtbevolkte regio’s in Mongolië. Toen de ziekteverwekker eenmaal in Europa arriveerde, hadden mensen dus geen afweer tegen de nieuwe ziekte opgebouwd, schrijven de onderzoekers in het blad Nature.
Het weer speelde ook een grote rol bij de snelle verspreiding, denken de onderzoekers. In 1347 was net een kleine ijstijd aangebroken. Mensen hadden weinig te eten en de extreme kou zorgde voor een slechte weerstand. De steden zaten vol ratten, die op zoek waren naar voedsel en warmte. Zij brachten de pest via hun vlooien op mensen over. Die werden ziek en stierven bijna allemaal. Onnodige sterfgevallen, de pest kan tegenwoordig met antibiotica worden bestreden.
Bron:faqt.nl