Oudere vrouwen krijgen zwaardere baby’s

Array

Oudere moeders hebben meer kans een zware baby te krijgen dan jonge moeders, blijkt uit een studie bij 8.500 Nederlandse vrouwen. Dat kan van invloed zijn op de gezondheid van het kind. Zware baby’s hebben een grotere kans obesitas te ontwikkelen.
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben Nederlandse vrouwen onderzocht die tussen 2002 en 2006 een kind kregen. De gemiddelde pasgeborene weegt zo’n 7 pond (3500 gram). Een baby van 5 pond (2500 gram) of minder noemen de onderzoekers licht, een zware baby weegt 9 pond (4500 gram) of meer.

Vijf pond
Van de baby’s van de onderzochte vrouwen is één op de twintig licht en één op de twintig zwaar. Maar liefst 10 procent van de onderzocht vrouwen boven de 40 jaar heeft een zware baby gehad. Van de moeders onder de 25 jaar is dat maar 3 procent. De jongste vrouwen hadden vaker een lichte baby: 7 procent van hen had een pasgeborene onder de 5 pond. Bij vrouwen tussen de 30 en de 35 jaar was dat 4 procent.

Complicaties bij bevalling

Het gewicht van een pasgeborene kan van invloed zijn op zijn gezondheid. Baby’s die minder groeien in de baarmoeder, hebben meer kans op complicaties tijdens de bevalling en op hartproblemen en diabetes wanneer ze volwassen zijn. Zware pasgeborenen worden relatief vaker obees. De onderzoekers wijzen erop dat Westerse vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen.

Opleidingsniveau
Volgens de onderzoekers verklaren de afkomst, het opleidingsniveau en de levenstijl van de jonge moeders, waarom zij lichte kinderen krijgen. Dat oudere vrouwen zware baby’s krijgen, kunnen de onderzoekers echter niet verklaren. Mogelijk speelt het lichaam van de moeder een rol. Om dat aan te tonen is meer onderzoek nodig. De wetenschappers benadrukken dat niet alleen leeftijd van invloed is op het gewicht van de baby, maar bijvoorbeeld ook alcoholgebruik, roken en het gewicht van de moeder.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen