Proef vroege opsporing Autisme succesvol

Array

Dankzij een nieuwe aanpak kan autisme al bij kinderen van twee jaar worden vastgesteld. Tot nu toe kon dat pas bij kinderen van vijf jaar en ouder. In drie provincies is een proef gedaan met een nieuwe vragenlijst voor artsen van consultatiebureaus. Die bekijken bijvoorbeeld hoe een kind reageert op zintuiglijke prikkels. Na doorverwijzing naar een specialist kan dan sneller de diagnose autisme worden gesteld. Dat maakt eerdere behandeling mogelijk en kinderen lopen minder achterstanden op in hun ontwikkeling. De onderzoekers pleiten ervoor om de nieuwe methode in alle provincies toe te passen.

Mogelijkheden voor vroegtijdige screening van kinderen onder de 3 jaar op het hebben van autisme is sucessvol. In drie provinciesloopt al enige tijd een proef en deze is aanleiding om de methode mogelijk uit te breiden naar de rest van Nederland. Met de methode kan autisme al op 2 jarige leegtijd worden gediagnostiseerd.Ondanks de groeiende overtuiging dat autisme een aangeboren afwijking is, laat de diagnose gemiddeld op zich wachten tot het 3e of 4e levensjaar.



Gezien het groeiende bewijs dat vroegtijdige interventies een positieve invloed hebben op de lange termijn prognose, wordt gestreefd naar een vroegtijdiger diagnosestelling. Ondersteunend voor een vroegtijdige diagnose stelling van autisme is de “Checklist for autism in toddlers” (CHAT) ontwikkeld voor het screenen van jonge kinderen op autisme. Consultatiebureau artsen hebben in deze situatie een signalerende functie hebben voor eventuele onderliggende syndromen en aandoeningen zoals bijvoorbeeld autisme, lijkt een dergelijk screeningsinstrument van nut voor deze discipline. Voorwaarde voor een bruikbaar screeningsinstrument is dat deze betrouwbaar is. Geconcludeerd kan worden dat verder onderzoek gewenst is maar uit de huige proeven blijkt dat de M-CHAT en/of naar de ontwikkeling van een ander valide screeningsinstrument een succesvolle methode kan worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen