Opening Instituut voor Hyperbare Geneeskunde in Arnhem

Array

zuurstofNa Drenthe en Zuid-Holland heeft vanaf 29 januari de Stichting ‘Instituut voor Hyperbare Geneeskunde’ officieel ook in Gelderland een vestiging.

De medische toepassing van zuurstof in een omgeving met verhoogde druk werd in Nederland geïntroduceerd door prof. dr. I. Boerema.  Hij toonde eind jaren ’50 aan dat onder hyperbare omstandigheden de bloedcirculatie langer kon worden stilgezet, zodat hart- en halsslagaderoperaties beter konden worden uitgevoerd. In 1959 liet hij in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam een operatiekamer plaatsen waarin de omgevingsdruk kon worden verhoogd.

Jarenlang werden hierin succesvol operaties uitgevoerd, tot de komst van de hart-longmachine. Hierna is de hyperbare geneeskunde op andere gebieden binnen de gezondheidszorg succesvol gebleken. Inmiddels is er dan ook een uitgebreide lijst met door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde indicaties waarbij de hyperbare zuurstoftherapie onmisbaar blijkt in de reguliere geneeskunde.

Naast decompressie- of duikerziekte wordt deze therapie bijvoorbeeld ook gebruikt bij bestralingsschade ontstaan na oncologische behandelingen en bij niet-genezende wonden door een doorbloedingsstoornis. Patienten ademen hiertoe, in een cabine waarin de druk is verhoogd met minimaal tweemaal de omgevingsdruk, via een masker pure zuurstof in. Hierdoor neemt de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het bloedplasma toe en dringt het beter in de weefsels door. Cellen die verantwoordelijk zijn voor het genezingsproces worden zo gestimuleerd en wonden kunnen daardoor beter genezen.

In 2006 zijn de door wetenschappelijk onderzoek onderbouwde indicaties door het College voor Zorgverzekeringen onder de basisverzekering gebracht. Die behandelingen worden dus volledig door de zorgverzekeraars vergoed. Toch is de toepassing van hyperbare zuurstof met name onder huisartsen veelal onbekend, terwijl deze beroepsgroep nu juist direct mag doorverwijzen naar centra zoals het IvHG. Met de opening van de derde vestiging in het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is deze vorm van geneeskunde weer voor een grotere groep patienten bereikbaar geworden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen