Wie laat wie nu vallen in het Slotervaart Ziekenhuis?
ArrayVandaag kopt Medisch Contact dat de Aandeelhouders Slotervaartziekenhuis Erbudak laten vallen. Vrijdag schorsten de commissarissen Erbudak omdat de RvB vond dat Erbudak te solistisch zou werken, onder meer tijdens de (mislukte) contractonderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea. De commissarissen zoude de voorgenomen schorsing van tevoren voorgelegd aan de aandeelhouders van het ziekenhuis. Maar wie laat wie nu vallen. Volgens mij is het vooral de patient die men laat vallen. Ik ben het interview met Aldith Hunkar van juli 2012 nog lang niet vergeten.
Aysel Erbudak was de eerste bestuursvoorzitter van het eerste commerciële ziekenhuis in Nederland, verklapte toe al dat zij een van de beste ziekenhuisdirecteuren was die het Slotervaart ooit heeft gekend. Bij haar aantreden stuurde de eigenzinnige zakenvrouw het management van het Slotervaartziekenhuis naar huis om de kosten te drukken en maakte van het noodlijdende ziekenhuis een commercieel succes. Aysel zei al dat zij de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie onzin vindt. Omdat zij vond dat je de premiebetaler niet elk jaar op een verhoging van de bijdragen kan trakteren. Daarnaast is zij de enige die nee durft te zeggen tegen de financiële voorstellen van zorgverzekeraars die niet meer sluitend zijn. Zij was ook de enige die de duurbetaalde , ‘de zieltjeswinners’, in het ziekenhuis ter discussie durfde te stellen. Erbudak bepaalde haar eigen koers en had daarbij vooral het belang van de patiënt voor ogen. En wist in het ziekenhuis altijd vertaalslagen maken in het belang van de patiënt.
De uitspraken van Erbudak lijken haar en dus ook de patiënten duur te komen staan? Erbudak begrijpt namelijk goed dat in Nederland meer zorg geconsumeerd wordt dan in principe nodig is en begrijpt ook dat besparen van twee kanten moet komen. Welke ander ziekenhuis directeur durft te stoppen met behandelen van ouderen aan het einde van hun leven? Aysel begrijpt dat je mensen bewust moeten kunnen sterven en dat mensen hulp nodig hebben om soms de keuze te maken om niet meer te behandelen omdat het valse hoop is. In het interview van jullie legt ze uit waarom artsen zelf de oorzaak zijn van dure en onnodige zorg. Ze legt uit waarom het stijgen van de zorgpremies niet acceptabel is en ook onnodig. “Het is de plicht van een verzekeraar om de premiegelden van de verzekerden niet te verspillen aan politieke keuzes. Dat is wat er nu gebeurt.” Het lijkt erop zij vanwege haar uitspraken en geloof in wat goed is voor de zorg, nu voor het Slotervaart monddood wordt gemaakt. Opvallend is dat op de site van het ziekenhuis voor patiënten geen informatie te vinden is over de schorsing van Erbudak en welke informatie hierover voor de patiënt relevant is. Nee, de patiënt moet het maar doen met speculaties uit de media en zelf beoordelen of die relevant en betrouwbaar zijn.
Ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Niet door de politiek en niet door de zorgverzekeraars en dit leidde uiteindelijk tot haar schorsing van afgelopen vrijdag. Maar het is niet het bestuur dat Aysel Erbudak laat vallen. Ik denk dat het ziekenhuis uiteindelijk de patiënten laat vallen en de zorgverzekeraar de ruimte geeft om de zorg verder uit te hollen. Want welke zorgdirecteur durft nu een vuist te maken in het belang van patiënten?
Kijk voor het interview naar http://Facebook.com/
Het video interview is vrij te embedden in de eigen media.