Beknopt overzicht orale anticoagulantia

Array

INR testNa 50 jaar vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn er sinds 2008 nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s): apixaban (Eliquis®), dabigatran (Pradaxa®) en rivaroxaban (Xarelto®). Dabigatran en rivaroxaban zijn sinds 2011, en apixaban sinds 2012 geregistreerd voor de indicatie non-valvulair atriumfibrilleren met één of meer risicofactoren. Het gebruik van deze middelen in praktijk neemt inmiddels wat toe, toch horen we vaak dat artsen niet geheel op de hoogte zijn van de juiste stand van zaken. Op 9 november 2012 heeft de Orde van Medisch Specialisten de leidraad “Nieuwe antistollingsmiddelen: een gedoseerde introductie” uitgebracht. Dabigatran en rivaroxaban worden vanaf 1 december 2012 vergoed voor de indicatie atriumfibrilleren. Evenals bij de VKA’s blijft bij de nieuwe orale anticoagulantia aandacht nodig voor de therapietrouw en controle van de nierfunctie. Met name de eenvoudige dosering en de geringere belasting van patiënten die behandeld worden met NOAC’s worden gezien als groet voordelen van deze middelen.


Huidige middelen Nieuwe middelen
Effectief ter preventie van CVA’s en embolieën Minstens even effectief ter preventie van CVA’s en embolieën
Intracraniële bloedingen Significant minder intracraniële bloedingen
INR-controle nodig Geen INR-controle nodig
Wisselende dosering vaste dosering


Bron: Medicijngebruik.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen