
Digitaal platform ZWIP voor zorg aan ouderen
ArrayNederland vergrijst maar Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten inkrimpen. Ons zorgstelsel is nog niet berekend op de groeiende groep thuiswonende, kwetsbare ouderen. Er is weinig ruimte voor zelfmanagement door ouderen en mantelzorgers, en de zorg is vaak versnipperd. Daarom is in de regio Nijmegen het Zorg en WelzijnsInfoPortaal (ZWIP) opgezet: een via internet toegankelijke overlegtafel voor kwetsbare ouderen, hun mantelzorgers en hulpverleners. Dit initiatief is succesvol, zo constateerden Nijmeegse onderzoekers die de implementatie van het ZWIP beoordeelden. Vakblad Huisarts en Wetenschap publiceert hun bevindingen in het februarinummer.
Het ZWIP brengt relevante informatie over de oudere systematisch in kaart: welke hulpvragen zijn er, welke aandoeningen, welke medicatie, en welke mantelzorgers en hulpverleners zijn betrokken? Via een beveiligde portal kunnen berichten worden uitgewisseld. De onderzoekers spreken voorzichtig van een succes: hulpverleners waren positief over het gebruiksgemak en de betere mogelijkheden voor onderlinge samenwerking.
Betere samenwerking
De onderzoekers evalueerden de implementatie van het ZWIP, dat nu ruim een jaar bestaat. Zij keken naar het gebruik van het ZWIP in 7 huisartsenpraktijken in Gelderland en Noord-Brabant (totaal aantal gebruikers: 290 kwetsbare ouderen, 169 hulpverleners). In hoeverre ouderen en hulpverleners het ZWIP ook daadwerkelijk actief gebruiken, wordt nog onderzocht, maar men verwacht dat het ZWIP versnippering in de zorg flink zal tegengaan.
Nadelen waren er echter ook. De computervaardigheden van ouderen zijn vaak beperkt en wat niet vergeten moet worden: het ZWIP is geen vervanging voor persoonlijk contact.