Onderzoek levert nieuwe inzichten tienerzwangerschap

Array

Uit nieuw kwalitatief onderzoek van Rutgers blijkt dat een onstabiel gezinsklimaat en schokkende gebeurtenissen in de jeugd een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van tienerzwangerschap. Een gebrek aan veiligheid thuis en psychische problemen heeft invloed op de eigenwaarde en de seksuele weerbaarheid van de meiden. Daarnaast blijken er problemen te zijn met anticonceptiegebruik.

Het onderzoek, gefinancierd door het ministerie van VWS, geeft inzicht in de levensverhalen van 46 meiden die voor hun 20e zwanger werden. Uit de analyse van de interviews komt naar voren wat er aan de zwangerschap vooraf gaat, hoe meiden de zwangerschap beleven, wat meespeelt in de keuze voor afbreken of uitdragen van de zwangerschap en wat bepaalt hoe hun leven daarna verloopt. Indrukwekkende verhalen, met veel aanknopingspunten voor preventie.

Gezinsklimaat
Veel van de meiden in dit onderzoek hebben te maken gehad met emotionele verwaarlozing, huiselijk geweld, scheidingen of uithuisplaatsing. Daarnaast blijkt het gehele functioneren van het meisje een belangrijke factor: weinig zelfvertrouwen/laag zelfbeeld, sociaal isolement, psychische problemen als gevolg van het meemaken van schokkende gebeurtenissen (zoals pesten, vechtscheiding, overlijden ouder) en een vroege seksuele start.

Eigenwaarde en weerbaarheid
De mate van beschadiging die sommige meiden oplopen in hun jeugd grijpt diep in op hun gevoel van eigenwaarde en hun weerbaarheid. Hun beschadigde hechting en het gevoel er niet toe te doen, werkt door op hun (seksuele) weerbaarheid naar jongens. De kwetsbaarheid en emotionele afhankelijkheid van de meiden in hun relatie met jongens is een andere cruciale factor in het ontstaan van de zwangerschap. Soms was er ook sprake van emotionele en fysieke mishandeling en seksuele dwang.

Problemen met pilgebruik
Het rapport maakt ook zichtbaar dat er veel problemen spelen rond anticonceptie. Er zijn meiden die de pil niet consequent geslikt hebben en ook niet goed wisten hoe belangrijk dit was. Ook vertelt een groot aantal dat de pil niet werkte door het slikken van antibiotica of door een combinatie van veel drank en overgeven. Alternatieven voor de pil worden nog erg weinig aangereikt aan deze meiden. Bijna niemand heeft advies gekregen over welke soort anticonceptie het meest geschikt is. Ook na een abortus of bevalling krijgen meiden weinig begeleiding over anticonceptie.

Hulp na bevalling of abortus
Uit de interviews blijkt ook welke belemmeringen en gebrek aan ondersteuning de meiden hebben ervaren bij de verwerking van een abortus of het inrichten van hun leven als jonge moeder. Ook hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn.

Download het rapport ‘In een klap volwassen – Over tienerzwangerschap op onze website.

 Bron: Rutgers kenniscentrum seksualiteit
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen