Blue Monday: aandacht voor échte depressie hard nodig

Array

Maandag 16 januari is het Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. MIND en de Depressie Vereniging vragen op deze dag extra aandacht voor langdurige somberheid en depressie. Dit is nodig, omdat bijna 1 op de 5 Nederlanders ooit in het leven te maken krijgt met een depressie.

Op Blue Monday zouden mensen zich somberder voelen dan normaal, vanwege de koude, donkere dagen, het feit dat de feestdagen voorbij zijn en goede voornemens vaak al vergeten zijn. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND: “Gevoelens van stress, somberheid en piekeren kúnnen een voorbode zijn van zwaardere psychische problemen, zoals een depressie. MIND benadrukt dat het belangrijk is dat mensen goed voor zichzelf zorgen, om te proberen ernstige(r) psychische problemen te voorkomen.”

Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging: ‘Veel mensen drukken in eerste instantie gevoelens van somberheid weg. Maar het is beter om deze gevoelens te accepteren en te omarmen. Je verzetten is net als het onder water proberen te duwen van een bal. Dat lukt niet, sterker nog, de bal komt alleen maar harder terug.”

Depressieve gevoelens niet ‘wegpraten’

Zoals ieder jaar met Blue Monday geeft MIND tips om van een sombere bui af te komen. Alle tips zijn te vinden op de website mindblue.nl, een initiatief van MIND en de Depressie Vereniging. Van de Ven: “De tips kun je eigenlijk het hele jaar toepassen als je je somber voelt. Maar iemand met een echte depressie heeft meer nodig dan dat. Hij of zij heeft aanhoudend last van klachten als diepe somberheid, lusteloosheid en gebrek aan plezier. Neem zijn of haar somberheid serieus en probeer het niet ‘weg te praten’, toon betrokkenheid en belangstelling. Het is belangrijk dat iemand met een depressie praat over zijn of haar problemen en hulp zoekt bij de huisarts of contact opneemt met Korrelatie via www.korrelatie.nl of 0900-1450 (€0,15/min). Ook naasten die zich zorgen maken vinden hulp bij Korrelatie.”

Alles over depressie is te vinden op www.mindblue.nl.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen