Reinier de Graaf Groep zet virtual reality simulator in bij de opleiding

De Reinier de Graaf Groep te Delft gaat virtual reality simulatoren inzetten om chirurgische vaardigheden van artsen in de chirurgische en gynaecologische opleidingen te trainen.Wetenschappelijk onderzoek door de TU Delft en chirurgen van het Delftse ziekenhuis heeft geleid tot de ontwikkeling van een simulator. Met deze simulator kunnen zogenaamde oog-hand coördinatievaardigheden ten behoeve van kijkoperaties getraind worden.

Met virtual reality simulatie kunnen de handelingen en het beeld van een kijkoperatie nagebootst worden. De simulator bestaat uit een endoscoop die in een kleine box steekt. In de box zit de hard- en software. De box kan worden aangesloten op vrijwel elke computer. De vaardigheidsoefeningen met de endoscoop zijn te volgen via het computerbeeldscherm.

De opleiding tot chirurg is ingrijpend aan het veranderen. Eén van de oorzaken is de opkomst van de kijkoperatie. Deze vorm van opereren vindt plaats via kleine gaatjes in de buik. De kleine littekens geven een cosmetisch fraaier resultaat en leiden tot een sneller herstel van de patiënt dan bij een gewone operatie. De chirurg moet leren met lange instrumenten via de gaatjes te opereren: het besturen van deze instrumenten is heel anders dan hij gewend was bij gewone operaties. Bovendien is een camera nodig om door één van de gaatjes in de buik te kunnen kijken naar het gebied waar geopereerd wordt. Kijkoperaties zijn hierdoor lastiger dan gewone operaties. Dit vraagt extra training. Met behulp van vr-simulatoren kunnen chirurgen-in-opleiding nu ook buiten de operatiekamer worden getraind. De tijd die een arts op de operatiekamer moet doorbrengen om een operatie te leren neemt af. De verwachting is dat zelfs de totale opleidingstijd tot chirurg, nu zes jaar, kan worden verminderd. De opleiding tot chirurg zal gaan lijken op die tot piloot. Deze neemt pas plaats in de cockpit als hij uitgebreid heeft getraind op simulatoren.

Op vrijdag 14 januari (13.00 – 16.30) organiseert het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft een symposium over het thema modern opleiden en de introductie van simulatoren in de opleiding tot snijdend specialist. Tijdens dit symposium is er de mogelijkheid zelf op simulatoren te oefenen.
Bron : Reinier de Graaf

Recente artikelen