Apothekers waarschuwen in reactie op rapport inspectie voor nog veel meer doden door verkeerde medicijnen

Array

Persbericht
Apothekers tonen begrip voor acties huisartsen
Veel meer mensen zullen overlijden door fouten in medicijnrecepten wanneer één apotheker verantwoordelijk wordt voor de veiligheid van tienduizenden patiënten of meer. De nieuwe geneesmiddelenwet (pdf) van minister Hoogervorst maakt dat mogelijk. Die wet wordt dit voorjaar behandeld in de Tweede Kamer. In de huidige situatie zijn er gemiddeld 5000 patiënten op één apotheker. Door vergiftiging als gevolg van verkeerd medicijngebruik voor te zijn voorkomen apothekers in Nederland dagelijks 3500 doden. Dat jaarlijks enkele honderden mensen overlijden door verkeerd medicijngebruik zoals de Inspectie nu constateert toont vooral aan dat omgaan met medicijnen niet kan worden onderschat. De KNMP noemt het daarom “gevaarlijk” dat minister Hoogervorst de wettelijke waarborg wil afschaffen die regelt dat er per apotheek ten minste één apotheker moet zijn.

KNMP-voorzitter Marga van Weelden in een reactie op het rapport van de inspectie: “Een registratiesysteem voor medicatiefouten zoals de inspectie wil is een wassen neus wanneer één apotheker verantwoordelijk wordt voor veilig geneesmiddelengebruik van tienduizenden patiënten of meer. Je zet in een stad met honderd duizend inwoners toch ook niet één ambulance neer? Door dat wel te willen plaatst minister Hoogervorst zichzelf in een internationaal isolement en negeert uitspraken van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), het Europarlement en de Raad van Europa. Als Hoogervorst zijn wens doorvoert begaat hij een stupiditeit met ernstige gevolgen”.

De apotheker controleert 100% van alle recepten voor medicijnen en grijpt in 15 % van de gevallen in. Hij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de medicatie die hij aflevert. Apothekers studeren bijna zeven jaar om genoeg kennis te vergaren over de veiligheid van medicijnen. Artsen en specialisten doen dat gemiddeld zeven weken. Daarom is het nodig dat een apotheker al hun recepten controleert.

Tot slot voegt van Weelden toe: “Het is niet ingewikkeld. Wie ziek is wil zo snel, zo goed en zo veilig mogelijk beter worden. Een huisarts die beschikbaar is en een apotheek die veilige medicijnen aflevert zijn daarvoor noodzakelijk. Je ziet dat de overheid die werkelijkheid volledig uit het oog heeft verloren door huisartsen en apothekers voortdurend in de verdediging te duwen terwijl daar juist keihard wordt gewerkt.
Bron : knmp.nl

Recente artikelen