Nieuwe reeks Achmea health check

Op 22 februari start een nieuwe reeks Achmea health checks in Nederland. Van duizenden Nederlanders wordt het cholesterol- en glucosegehalte in het bloed getest, de bloeddruk en het lichaamsgewicht vastgesteld en de longfunctie bepaald. De check wordt uitgevoerd door gespecialiseerde verpleegkundigen van Care for Women. ‘Nederlanders zijn steeds meer bezig met de eigen gezondheid. Met de Achmea health check helpen wij onze cliënten niet alleen gezond te worden, maar vooral ook gezond te blijven’, aldus Arné van den Boom, directeur Klantenorganisatie bij Achmea.Tijdens de checks in het najaar van 2004 lieten 2632 mensen zich testen: 58 procent vrouwen en 42 procent mannen. Ongeveer de helft van de deelnemers meldt zich aan voor de check omdat zij in de familie bekend zijn met diabetes, hart- en vaatziekten of longproblemen. ‘De andere helft wil graag weten hoe het met hun gezondheid staat’, aldus Achmea.

Eén op de vijftien vrouwen bleek een te hoog bloedglucosegehalte te hebben, tegen één op de twaalf mannen. De bloeddruk van 31 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen was te hoog. Bij 60 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen werd een te hoog cholesterol gehalte geconstateerd. 30 Procent van de mannen kreeg het advies zich verder te laten onderzoeken door de huisarts, tegen 31 procent van de vrouwen. De longfunctietest, sinds afgelopen najaar vast onderdeel van de health check, liet een gevarenzone zien voor 7 procent van de mannen tegen 6 procent van de vrouwen.

In Nederland hebben zo’n 750.000 mensen diabetes. Ongeveer 250.000 hiervan weten dit (nog) niet. Van de 140.000 Nederlanders die erfelijk belast zijn met een te hoog cholesterol, zijn 100.000 mensen daar niet van op de hoogte. Ruim 2,5 miljoen mensen hebben een te hoge bloeddruk. Eenderde van de Nederlanders rookt. De helft van de mannen en eenderde van de vrouwen is te zwaar en negen van de tien eet nog steeds teveel verzadigd vet. Longproblemen (1.000.000 Nederlanders heeft COPD) en een te hoog cholesterol worden serieuze volksziekten. Diabetes is er al een. Met name de combinatie van factoren zoals diabetes, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, roken en zwaarlijvigheid verhoogt de kans op hartinfarcten en beroertes fors.

De zorgverzekeraars van Achmea (Zilveren Kruis Achmea, Groene Land Achmea, Avéro Achmea, PWZ Achmea en DVZ Zorgverzekeringen) bieden de check ook dit voorjaar weer aan samen met haar partners in gezondheid Becel Institute, Care for Women, GlaxoSmithKline, MSD en Pfizer. Het initiatief wordt ondersteund door de Diabetesvereniging Nederland, het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, Stichting Bloedlink, het Diabetes Fonds en Hartezorg.

Recente artikelen