Felle kritiek Districts Huisartsen Vereniging Zuidoost-Brabant op plannen minister Hoogervorst

Array

’Arts gaat zo zoveel mogelijk patiënten afwerken’

Door NATASJA WEBER

Dinsdag 3 mei 2005 – EINDHOVEN – Huisartsen in de regio Zuidoost-Brabant verwachten dat ze door de veranderingen in de zorgwereld vanaf volgend jaar minder tijd hebben voor patiënten. Bovendien vrezen de huisartsen dat ze er in inkomen op achteruit gaan, terwijl ze harder moeten werken. Dat stelt bestuurslid Nelleke Gruijters van de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) Zuidoost-Brabant.

De onrust onder huisartsen heeft alles te maken met de nieuwe financieringsstructuur van de huisartsenzorg per 1 januari 2006. Die dag gaat de nieuwe zorgverzekeringswet in. Vorige week donderdag verwierp de Landelijke Huisartsenvereniging een principe-akkoord met minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en de zorgverzekeraars. Huisartsen in Zuidoost-Brabant veegden het akkoord een dag eerder al van tafel. Deze maand hervatten de partijen de onderhandelingen.De DHV Zuidoost-Brabant noemt als belangrijk knelpunt het feit dat het nieuwe systeem uitnodigt tot veel én korte consulten per patiënt. Met de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet verdwijnt het onderscheid tussen ziekenfondspatiënten en particulieren. Hiervoor in de plaats komt een vast tarief per patiënt per jaar (voor iedereen die staat ingeschreven bij de huisarts) en een tarief per consult. Voor het vaste tarief hadden de minister en zorgverzekeraars een bedrag van 45 euro voor ogen en voor het tarief per bezoek 7 euro. „Die bedragen zijn veel te laag“, vindt Gruijters. „Dat stimuleert om zoveel mogelijk patiënten op een dag af te werken. En dat terwijl de consulten steeds ingewikkelder worden.“

Verder vindt de regionale afdeling het onacceptabel dat de huisartsen twintig procent van hun praktijkkosten moeten inleveren ten behoeve van een apart potje voor speciale zorg, zoals diabeteszorg. Het is volgens Gruijters de vraag in hoeverre huisartsen aanspraak kunnen maken op een vergoeding uit dit potje van 138 miljoen euro.

Een ander groot struikelblok is het feit dat het totale budget voor de huisartsenzorg gelijk moet blijven. „Er wordt steeds meer van de huisartsen gevraagd en de zorgvraag neemt alsmaar toe. Het geld moet ergens vandaan komen en dat is dus in veel gevallen van het inkomen van de huisarts“, aldus het bestuurslid dat tevens als huisarts werkzaam is in Heeze.

Ook het Regionaal Patiënten Consumenten Platform (RPCP) Zuidoost-Brabant schaart zich achter de huisartsen. „Huisartsen hebben dadelijk nog minder tijd voor patiënten. Daar maken wij ons ernstig zorgen over“, aldus Charlotte Kooijmans, directeur van het patiëntenplatform.

In het verlengde hiervan vreest het RPCP dat patiënten sneller worden doorverwezen naar specialisten. „Sommige mensen zullen dit als prettig ervaren, maar onze ervaring is dat veel patiënten niet weten dat zo’n doorverwijzing aan het eind van het jaar van hun no-claim afgaat.“

Bron: Artikel uit Eindhovens Dagblad van 03-05-2005

Recente artikelen