De Politie is uw beste vriend

Array

Hartstilstand
Mijn hart stond stil. Van de 10.000 mannen en vrouwen die jaarlijks in Nederland een plotselinge hartstilstand krijgen, kunnen maar 1300 het navertellen. Dat is bedroevend weinig. Vooral omdat het er meer zouden kunnen zijn. 1 Minuut eerder reanimeren zou per jaar 3000 levens extra kunnen redden. 1 Minuut eerder het hart met een stroomstoot weer op gang brengen zou per jaar 1500 tot 2000 doden kunnen voorkomen. Iedere minuut telt dus.

Automatische Externe Defibrillator (AED)
Sinds medio jaren ’90 zijn er AED’s op de markt. Met een AED kan het hart weer op gang worden gebracht. Het bijzondere van een AED is dat een getrainde leek het kan bedienen. Dat komt door een ingebouwde computer, die instructies geeft, de gebruiker begeleidt en de stroomstoten doseert. Waar een AED beschikbaar is, kan een omstander of hulpverlener snel tot actie overgaan en daarmee levens redden. De Nederlandse Hartstichting doet er veel aan om AED’s op zoveel mogelijk plaatsen beschikbaar te maken. Het is vooral belangrijk dat politieauto’s met AED’s zijn uitgerust, want de politie is na een melding vaak als eerste ter plekke.

Bron: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ)

De politie is geen ‘verlengde ambulancezorg’
De Tweede Kamer gaat hierin mee en heeft 28 april in een motie uitgesproken dat in alle politieauto’s een AED komt. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken voelt hier echter niets voor. Het is geen kerntaak van de politie, het kost 5,8 miljoen euro en training met de defibrillator zou structureel 45 arbeidsplaatsen kosten. Bovendien zou collega Hoogervorst (Volksgezondheid) hem hebben laten weten er geen behoefte aan te hebben. De Raad van Hoofdcommissarissen is tegen defibrillators in politieauto’s ‘omdat agenten niet zijn opgeleid om medische handelingen te verrichten.’

Er is behoefte aan snellere ambulancezorg
Voor de RVZ staat voorop dat de inzet van de politie, de brandweer en andere first responders aanvullend moet zijn op de professionele acute zorg. De organisatie van de acute zorg moet zonder meer goed zijn. Daarom is het belangrijk dat de gemiddelde aanrijtijd van ambulances wordt verkort tot 8 minuten, zoals de RVZ minister Hoogervorst in 2003 heeft geadviseerd. Helaas stelt minister Hoogervorst zich op het standpunt dat het waarborgen van een aanrijtijd van 15 minuten al heel veel inspanning en extra geld vraagt.

Verlenen van hulp aan hen die deze behoeven
De RVZ vindt een verbod op levensreddende handelingen door first responders als brandweermensen of politie niet te billijken. Gelukkig is inmiddels het verbod op AED’s bij de brandweer opgeheven. Korpsen kunnen nu onder bepaalde voorwaarden zelf bepalen of ze een AED bezitten. Waarom zou de politie dit voorbeeld niet kunnen volgen? Ook het argument dat levensreddend handelen niet de taak is van de politie overtuigt de RVZ niet. Het is niet de primaire taak, maar als van iedere burger hulp in nood wordt verwacht, mag dat toch zeker ook van de politie worden verwacht? De politie is er om te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven. Toch?

Recente artikelen