Poli voor dikke kinderen in Den Haag

Array

Het Haga Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag hebben een polikliniek geopend speciaal voor kinderen met zeer ernstig overgewicht ofwel obesitas. Volgens een woordvoerster van het Haga Ziekenhuis behandelt de poli inmiddels twaalf patiëntjes.
Een kinderarts, kinderpsycholoog, diëtist en kinderfysiotherapeut werken aan gedragsverandering bij de veel te dikke kinderen.
Bron: ANP Een kinderarts, kinderpsycholoog, diëtist en kinderfysiotherapeut werken aan gedragsverandering bij de veel te dikke kinderen.

Te veel eten
“De meeste te dikke kinderen hebben géén hormonale stoornis”, aldus kinderarts M. Houdijk. “Veel kinderen eten gewoon te veel en verkeerd.” Wanneer er geen lichamelijke oorzaak is voor obesitas, neemt de polikliniek de kinderen in behandeling, na doorverwijzing van huisarts of kinderarts.
Depressief
Samen zoeken de specialisten naar de oorzaak voor het vele eten. “Veel eten kan samengaan met een depressieve ontwikkeling. Aanpak van zo’n ontwikkeling is dan het eerste behandeldoel”, legt psycholoog C. Kruyff uit. Kinderen mogen drie maanden doen over een behandelprogramma. Daarna blijven de patiëntjes nog twee jaar onder controle. Kinderen die niet obese zijn, maar ‘gewoon’ te dik, kunnen terecht bij de jeugdgezondheidszorg.
Groei
De ziekenhuizen rekenen in het eerste jaar op 35 patiëntjes. Dat aantal zal groeien tot jaarlijks zeventig kinderen, zo verwachten ze.
Groei
De Vrije Universiteit in Amsterdam opende in 2003 al een poli voor kinderen met obesitas. Die kliniek doet ook onderzoek naar de gevolgen van zeer ernstig overgewicht op latere leeftijd. En ook Woerden heeft al een dergelijke polikliniek.
Bron: ANP

Recente artikelen