Aanpak tumoren succesvol

Een nieuw medicijn, dat sinds kort al wordt ingezet bij dikkedarmkanker, is ook succesvol bij de aanpak van long- en borstkanker.

Dat blijkt uit twee baanbrekende studies die gisteravond zijn gepresenteerd op een congres voor kankerspecialisten in de Amerikaanse stad Orlando. Het geneesmiddel, Avastin, remt de aanmaak van bloedvaten die veroorzaken dat tumoren blijven groeien. Door Avastin heeft chemotherapie een veel beter effect. Ook beperkt het middel de uitzaaiing van kankercellen in het lichaam.

Prof. dr. E. Voest, oncoloog bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, is erg enthousiast over de studies. Volgens de hoogleraar, die in ons land voorop loopt in het onderzoek naar nieuwe kankermedicijnen, bieden wetenschappers met dit soort studies meer zicht op genezing van kanker. Voest, vanuit Orlando: ,,Deze resultaten zijn erg hoopgevend.”

Honderden mensen met uitgezaaide longkanker in de Verenigde Staten werden bij een van de studies behandeld met Avastin en chemotherapie. Zij leefden gemiddeld twee tot drie maanden langer dan patiënten die alleen een chemokuur kregen. Ook uit het andere onderzoek naar borstkanker blijkt dat patiënten dankzij Avastin maanden langer leven.

Voest benadrukt dat het bij de resultaten om gemiddelden gaat. ,,Bij sommige mensen levert het middel helaas nog geen winst op. Daar tegenover staat dat er ook longkankerpatiënten zijn die wel een jaar langer leven dankzij het nieuwe middel.”

Volgens de hoogleraar moet vervolgonderzoek uitwijzen welke patiënten het meeste baat hebben bij de nieuwe therapie. Bron: Medische Wereld

Recente artikelen